Стотици служители в испанския банков сектор излязоха днес на протест

...
Стотици служители в испанския банков сектор излязоха днес на протест
Коментари Харесай

Банкерите в Мадрид излязоха на протест, искат по-високи заплати

Стотици чиновници в испанския банков бранш излязоха през днешния ден на митинг в Мадрид с претенции за по-високи заплати, които съгласно тях са изцяло обосновани предвид на рекордните облаги на банки като " Сантандер " (Santander) и Бе Бе Ве А (BBVA), съобщи Ройтерс.

Протестиращите скандираха " Ние се жертваме, вие печелите " и носеха плакати, призоваващи за " възобновяване на заплатите и по-добри условия на труд ". " Време е да забележим част от тези рекордни облаги в джобовете си ", споделя Хесус Санчес, който работи за " Сантандер ".

Най-големият испански профсъюз, представляващ банковите чиновници, желае гладко покачване на заплатите им със 17-23 на 100 през идващите три години. Испанската банкова асоциация обаче предлага кумулативно нарастване от едвам 8 на 100 през идващите четири години.

Испанските банки и двата най-големи синдиката в страната реализираха съглашение за растеж на заплатите в бранша от 4,5 на 100 през 2023 година по отношение на 2022 година, което единствено отчасти покрива загубите на покупателна дарба, породени от инфлацията.

Според синдикалист облагите на банките ще продължат да са високи, а това се отразява при изплащането на дивиденти и изкупуването на акции, само че не и върху заплатите на чиновниците.

Синдикатите приканват членовете си да стачкуват още веднъж в продължение на два часа на 26 февруари и за през целия ден на 22 март, в случай че настояванията им не бъдат изпълнени.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР