Стотици сигнали постъпват за липсващи лекарства в аптеките. Най-сериозен е

...
Стотици сигнали постъпват за липсващи лекарства в аптеките. Най-сериозен е
Коментари Харесай

Започнаха проверки: Стотици са сигналите за липсващи лекарства в аптеките

Стотици сигнали постъпват за изчезнали медикаменти в аптеките. Най-сериозен е казусът с кортикостероид за инхалатори на деца, който няма сурогат. На пазара съвсем няма и медикамент за епилепсия, капки за контролиране на очното налагане, лекарство за диабет и нискомолекулни хепарини, съобщи. Въпросът е за какво?
Още по темата
5-годишната щерка на Стефка е с астма. За да диша обикновено постоянно прави инхалации с кортикостероид.

" Без това лекарство детето ми не може да живее умерено и да диша умерено ", изясни Стефка Стоянова.

От към година Стефка мъчно намира препарата в аптеките в Плевен.

" Миналия месец рецептата на детето ми не беше изпълнена. Понякога го взимаме от Гърция, свекърва ми го купува. Друг път търси от Турция ", споделя майката.

От Агенцията по медикаментите изясняват, че количествата за българския пазар са незадоволителни.

От края на предходната година електронна система следи всекидневно наличностите на към 3 хиляди медикамента, които се покриват от здравната каса. Всяка седмица през нея се генерира лист със възбрана за експорт, в случай че количествата от обещано лекарство в аптеки и спадове паднат под 65% .

" До март месец формулата беше заложена по един метод, при което попадаха сред 290 и 350 продукта в този лист ", посочи магистърът по фармация и шеф на ИАЛ Богдан Кирилов.

След одит на системата формулата е изменена.

" Към момента попадат сред 60 и 80 продукта на седмична база ", добави Кирилов.

Служебният здравен министър желае да се върне остарялата формула .

" При смяна на една дефиниция там, да не я изяснявам в елементи, могат да се завърнат към 240-250 медикамента отново за наблюдаване. Тогава следим, падне ли под 65% наличността в аптечната мрежа, надлежно тези лекарства се стопират за реекспорт ", сподели лекар Асен Меджидиев, длъжностен министър на опазването на здравето.

Фармацевти и паралелни търговци настояват, че връщането на остарялата формула няма да реши казуса с неналичието и дефицита на медикаменти в аптеките.

" Сега, в случай че още веднъж се върне остарялата формула, ще бъде в прорез със законодателството ", съобщи Маргарита Грозданова- член на УС на Български фармацевтичен съюз.

" Връщането към нея нищо няма да промени, като се изключи че ще подава една подвеждаща информация ", счита шефът на Българска асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти Боряна Маринкова.

Фармацевтите желаят да получат достъп до наличностите на складовете през системата .

" Говори се, че складовете натрупат някакви количества и дават изборно на аптеки ", показа Маргарита Грозданова.

" В момента започваме и тези инспекции всеобщо, с цел да забележим какви са наличностите в складовите бази , тъй като може да се окаже, че и от там просто не се зареждат в аптечната мрежа ", служебният министър на опазването на здравето лекар Асен Меджидиев.

По Закон България поддържа най-ниските цени на медикаменти по лекарско наставление.

" Което пък е причина и за интерес в посока точно обезпечаване от други страни на медикаменти, които са в България ", счита Кирилов.

От асоциацията на паралелните търговци считат, че казусът с изчезналите медикаменти може да се реши с бърз импорт от Европа, за задачата обаче се изисква особено позволение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР