Стотици сигнали от недоволни пациенти са постъпили в агенция Медицински

...
Стотици сигнали от недоволни пациенти са постъпили в агенция Медицински
Коментари Харесай

Стотици сигнали от недоволни пациенти в агенция Медицински надзор

Стотици сигнали от недоволни пациенти са постъпили в организация " Медицински контрол " от началото на годината до момента, оповестява. Най-често пациентите се оплакват от качеството на оказаната медицина грижа като да вземем за пример назначени, само че непроведени прегледи и проучвания или неверна диагноза. Много от сигналите до изпълнителната организация “Медицински контрол " са за поискано в допълнение възнаграждение на услуги и такси, които не са регламентирани.

През лятото двегодишната Мия е призната в болница поради бактериално инфектиране. Още преди постъпването й майка й настояла да е до нея по време на всички операции.

„ Защото ти си всичко за него в тази непозната среда.  То е болно, уплашено. Хора с бели престилки го боцкат, вършат му операции ”, споделя майката на детето – Стефка. Медиците демонстрират схващане към дамата. При едно от проучванията обаче тя остава неприятно сюрпризирана.

„ Трябваше да й се вземе венозно кръв за контролни проучвания. Бяха се събрали всички лекари, дружно с шефката на неврологичното поделение. Тя се обърна и ме помоли да напусна. Казах, че няма да напусна, а тя сподели, че следователно няма да й бъдат взети контролни проучвания ”, споделя още Стефка. Така тя взема решение да сезира организация " Медицински контрол ".

От началото на годината там са постъпили общо 803 сигнала. Контролните органи са създали 683 инспекции, като при половината от тях са открити нарушавания.-->

„ Не при всяка инспекция се откриват нарушавания. Има случаи когато пациентът смята, че са му нарушени правата, само че се оказва, че това не е тъкмо по този начин ”, изясни шефът на организацията Росен Иванов.

Пациентите сезират контролните органи  за неточна документи, като най-често става въпрос за липса на осведомено единодушие. Сигнали има и за нерегламентирано доплащане за компаньон, за осведомително обслужване и още.

„ Искат заплащане за проучвания, които са планувани в цената на клиничната пътека. Така че в случай че се платят от пациента, ще има двойно възнаграждение ”, съобщи още Иванов.
Адвокатската процедура демонстрира, че некачественото лекуване и начислени допълните такси вървят в пакет и с други проблеми.

„ Често  тези недоволства са съчетани с неприятно отношение ”,  заяви юрист Мария Шаркова. Според изследване на адвокатката, от 2017-та до момента близо 40% от наказателните постановления са били обжалвани.  От тях се анулират към 65%, които са на обща стойност 900 хил.лв.

И въпреки по сигнала на Стефка  да не са открити нарушавания, тя не съжалява, че е потърсила правата си.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР