Стотици се включиха в блокадата на главния път Пловдив-Кърджали на

...
Стотици се включиха в блокадата на главния път Пловдив-Кърджали на
Коментари Харесай

Стотици блокираха пътя Пловдив – Кърджали заради откриването на две нови кариери

Стотици се включиха в блокадата на основния път Пловдив-Кърджали на изхода на село Червен. Жителите на няколко асеновградски села стачкуват против желанието в региона да бъдат открити две кариери за рандеман на инертни материали, оповестява БТВ. 
Прочетете още
Жителите на селата Долнослав, Червен и Горнослав излизат за повторно на цивилен митинг. През ноември те блокираха основния път Пловдив-Кърджали.

Основните им терзания са свързани с екологичното равновесие в региона, както и с обстоятелството, че наоколо до плануваната кариера има археологически обекти със международно значение – един, от които е могила на 7 хиляди години.

Конкретният мотив за днешния митинг е неналичието на наложителен хидроложки разбор, който съгласно протестиращите не е бил направен и показан, каквото е било условието на Регионална инспекция за опазване на околната среда.



Припомняме, че живеещите наоколо до землището, отдадено на компанията „ Запрянови - 03 “ ООД за 35 години, упорстват за анулация на концесията, отдадена с решение на Министерски съвет. В настояванията им влиза още прекъсване на Инвестиционно желание „ Концесия за рандеман на мрамор и мраморна баластра Вратицата, в землището на село Добростан “.

Това е третият митинг и вторият път, в който жители ще се блокират главен път с сходни щения. Предходният се състоя в края на ноември и бе подсилен от стотици жители, природозащитници, адвокати, локални производители и общественици. Всички те се сплотиха към мнението, че отдаването на концесията е нелегално, както и извънредно рисково за биоразнообразието и естествените забележителности, към които се намира находището.

Местните са изключително обезпокоени от обстоятелството, че въпросната концесионна повърхност е до границите на две предпазени зони по Натура 2000 - „ Родопи Средни " и „ Добростан “. От юни 2017 г. периметърът е част от буферната зона на нов вид биосферен резерват „ Червената стена “, който е част от международната мрежа на ЮНЕСКО.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР