Стотици се събраха на поклонението пред голямата актриса Стоянка Мутафова.

...
Стотици се събраха на поклонението пред голямата актриса Стоянка Мутафова.
Коментари Харесай

Стотици казват ”Сбогом” на Стоянка Мутафова

Стотици се събраха на поклонението пред огромната актриса Стоянка Мутафова. Тя умря в петък на 97 години. Прощаването е в Сатиричния спектакъл, където Мутафова работи до 1991 година Пред театъра на ул. „ Стефан Караджа “ в столицата още преди 11 часа се беше оформила опашка от чакащи. Близки, сътрудници и фенове на огромната актриса я изпращат в последния ѝ път.
С положителни думи за любимката на генерации българи си спомниха нейните сътрудници. За големия ѝ гений и принос към българската сцена приказваха шефът на Сатиричния спектакъл – Калин Сърменов, и актьорите Любо Нейков и Тончо Токмакчиев, посочи БНР.

„ Стояна се трансформира и ми се желае да се трансформира в един образец за всички. Тя с изключение на, че беше доста дейна в специалността, тя беше и обществено ангажирана и даваше всичко от себе си и в света отвън специалността “, сподели Сърменов.

„ Тя е неповторима във всичко, което правеше. Уникална е в любовта си към хората, доста обичаше дребните дечица. Самата тя беше едно огромно дете. Аз няма да се разделя с нея – отхвърлям. Най-големият урок е смирението, което тя ми даде. И това да не се взимаш на съществено. И тя в никакъв случай не го е правила през всичките тези години. Остана един земен любящ и неповторим сътрудник “, показа Любо Нейков.

„ По някакъв метод в никакъв случай не забравяше, че е човек и с голяма лекост носеше славата си, която тя притежаваше в големи количества. Един огромен български актьор в цялостния смисъл на думата си отиде от този свят. Бог да я елементарни! “, сподели Токмакчиев.

„ Родена аристократка, шут - по предопределение “ с тези думи изпращат Мутафова сътрудниците ѝ от Сатирата на уеб страницата на театъра. Тя е измежду създателите му, а златният фонд на БНР пази загатна ѝ за 1957 година

.

„ Ние откриваме Държавния язвителен спектакъл с „ Баня “ на Маяковски, а край нямахме. И ние намерихме за добре да паднем в оркестъра. По едно време аз тъпча някого и под мен се чу един глас –„ дръпни се ма, ще ме смачкаш “ – това беше Парцалев “, споделя в загатна актрисата.

През февруари тази година Стоянка Мутафова означи 70-годишна театрална и кино кариера. Ролите ѝ са стотици. Въпреки многото ѝ функции в киното и малкия екран Мутафова обичаше първо театъра.

„ Там е истината, там се раждат нещата, там усещаш дъха на публиката и разбираш по кое време тя те е схванала и по кое време не “, споделяше именитата актриса.

Преди четири години Българският културен институт в Лондон предложи Стоянка Мутафова за книгата на върховете „ Гинес “ в категорията – „ Най-възрастна, интензивно играеща на сцената, актриса “.

В памет и респект към Стоянка Мутафова в залата на огромна сцена на Сатиричния спектакъл ще бъде кръстен стол на нейно име, както към този момент има и на други създатели и вдъхновители на театъра.

Поклон пред паметта й!
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР