Стотици са загинали, а още много са ранени след взрив

...
Стотици са загинали, а още много са ранени след взрив
Коментари Харесай

Стотици жертви след взрив в болница в Ивицата Газа. Израел и Хамас си размениха обвинения

Стотици са починали, а още доста са ранени след гърмеж в болница Ал Ахли ал-Араб в Ивицата Газа. След удара се е разразил пожар, а в региона е настъпил безпорядък по думи на публични лица и очевидци, представени от международните организации.

От ислямисткото придвижване Хамас упрекнаха Израел за офанзивата против болничното заведение. Властите в Израел отхвърлят да са направили офанзивата. Те настояват, че тя е породена от другата съществена ислямистка организация в Газа „ Ислямски джихад “, която се е опитвала да изстреля ракета против израелска територия, само че се е провалила. От „ Ислямски джихад “ на собствен ред отхвърлиха, че гърмежът е породен от тяхна ракета.

Хамас е оповестена за терористична организация от Съединени американски щати и Европейския съюз.

Войната сред Израел и ислямистките организации в Газа, стартира откакто на 7 октомври Хамас извърши. То докара до стотици жертви, а още десетки бяха отведени в плен. В отговор, наложи и стартира да.

По данни следеното от Хамас държавно управление в Газа измежду засегнатите от гърмежа има доста пациенти, само че също и разселени палестинци, които са потърсили скривалище в болничното заведение.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху сподели, че „ безчовечен терористи “ са виновни за удара по болничното заведение, а израелската войска категорично акцентира, че лечебното заведение не е в листата с цели.

Случаят в болничното заведение провокира остри реакции и митинги в района, както и в редица страни. Хиляди палестiници излязоха по улиците на градовете в Западния бряг . Освен против дейностите на Израел те стачкуваха и против президента на Палестинската автономност Махмуд Абас , който упрекнаха в подготвеност да договаря с Израел.

Протести имаше и в столицата на Ливан Бейрут . Шиитската ислямистка паравоенна формация Хизбула , която работи в страната, прикани мюсюлманите и арабите да излязат по улиците в целия свят и да изразят гнева си. Протести имаше още в Либия, Иран, Турция и Йордания .
Международните реакции
Официалните управляващи в редица страни и организации също реагираха на гърмежа. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън , който в сряда се очкава да дойде в Израел, сподели, че е „ ядосан и тъжен “ от случилото се.

Заради гърмежа Йордания разгласи, че се анулира среща с Байдън, който след визитата си в Израел трябваше да пътува за диалози с йорданския крал Абдула Втори , египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и Махмуд Абас. Според Белия дом срещата е анулирана по взаимно единодушие

Лидерите на Египет, Сирия, Йордания, Иран, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Саудитска Арабия упрекнаха и осъдиха Израел за детонацията.

Външното министерство на Русия дефинира случая като „ шокиращо и дехуманизиращо закононарушение “. Москва изиска от Израел доказателства, че не стои зад офанзивата.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел дефинира офанзивата против цивилна инфраструктура като нарушаване на интернационалното право,

Лидерът на Африканския съюз Маки Сал упрекна Израел в осъществяване на военно закононарушение.

Председателят на Организация на обединените нации Антониу Гутериш изиска неотложно филантропично преустановяване на огъня.

В същото време Русия и ОАЕ желаеха изключително съвещание на Съвета по сигурност към Организация на обединените нации.

Израелци и палестинци са в спор от десетилетия, като през това време са водени няколко войни, а насилието от време на време ескалира. Настоящата война е подбудена от най-мащабното нахлуване на Хамас против Израел, осъществено от основаването на групировката в края на 80-те.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР