Стотици са сигналите за щети от бурния вятър в Пожарната,

...
Стотици са сигналите за щети от бурния вятър в Пожарната,
Коментари Харесай

Стихията вилнее: Дърво се стовари върху пейка с деца в Пловдив, откараха ги в болница

Стотици са сигналите за вреди от бурния вятър в Пожарната, като най-вече са в София, Враца, Монтана, оповестиха от Главната дирекция. Те са за паднали дървета, клони и рискови железни покривни структури, които са се откъснали. В момента пожарникари са изпратени на 37 други сигнала в разнообразни обитаеми места. 
Още по темата
Три девойки на 12 и на 13 години са признати в болница с пострадвания от паднало дърво в Пловдив . Едното дете е с травми на таза, а другите две с травма на главата, само че пострадванията им не са тежки, оповестиха от Спешна помощ. Децата са в положително положение, оповестиха и от УМБАЛ " Свети Георги ", където са откарани с кола за спешна помощ

Около 14.00 часа четири деца са седели на пейката пред блок на улица " Богомил " 67, когато 60-годишно дърво се пречупило от мощния вятър и се стоварило върху тях.

От пожарната в Пловдив оповестиха, че единствено за час са получени 10 сигнала за катастрофи, породени от мощния вятър - паднали дървета, сухи клони и част от външна мазилка.

 Снимка: NOVA

Един от сигналите е дърво и клони, паднали върху три коли в двор сред улиците " Радецки " и " Филип Македонски ". С вреди са " Хонда ", " Сузуки " и " Хюндай ". Живущите там са подали сигнал до " Паркове и градини ". На място са и огнеборци, които се пробват да освободят колите.

" Всичко се случи преди към час. Дърво се стовари върхи колите. Сега се пробват да го отрежат. Все още не мога да видя какви са вредите, само че на пръв взор сплескан таван и калници. Преди седмица клон от това дърво се стовари върху колата на комшия ", разяснява пред " Марица " един от пострадалите Станислав Иванов.

 

Засега от общинското дружество " Паркове и градини " съумяват да отреагират на всички сигнали, само че предизвестяват жителите да внимават за летящи предмети.

Във връзка със мощния вятър, пожарникарите от Трета районната работа са реагирали и на сигнал за запалени боклуци на бунище.

До момента в Оперативна програма " Паркове и градини " в Пловдив е постъпил още един сигнал за паднало дърво - до кръстовището сред улиците " Стефан и Обрейко Обрейкови " и " Достоевски " в регион " Северен ". Има информация и за рисково наклонено дърво на ул. " Генерал Данаил Николаев " 20. Своевременно са изпратени екипи както на посочените адреси, по този начин и в Цар-Симеоновата градина, където са паднали клони.

 

 

До момента от сутринта над 170 сигнала, свързани със мощния вятър са отработени от спешните екипи на Столична община и столичната пожарна.

Повече от половината от тях са за паднали клони и дървета, а останалите за наклонени строителни огради, ламарини, билбордове, светофарни уредби. Най-много са сигналите от регионите " Младост ", " Витоша ", " Люлин ", " Искър ", " Подуяне ", " Надежда ". На към 60 от сигналите са се отзовали екипите за клони и дървета на територията на паркове и градини. Към 15.30 часа от системата 112 са постъпили над 210 сигнала.

Преди обед екипи на Пожарната бяха изпратени и в Министерски съвет поради отковала се ламарина на покрива на постройката. 21 са сигналите които сега се работят от пожарната в София. Според Националния институт по метеорология и хидрология през днешния ден поривите напразно в южните региони са надхвърлили 90 км/час.

Втори ден мощният вятър въздейства и на полетите от и до Летище София, оповестиха на фейсбук страницата на аеропорта, базирайки се на информация, настояща към 14:07 часа.

Самолет от Лондон-Хийтроу е ориентиран за кацане в Букурещ. От самолетната компания оповестяват, че въпреки всичко ще се върне в София и се чака пасажерите за противоположния полет SOF-LHR да излетят в 16:00 часа, показват от летището.

Полетът от и за Истанбул е анулиран от самолетната компания.

От летището напомнят на пасажерите, че могат да се свържат със съответната самолетна компания, с цел да потърсят указания по какъв начин да действат, в случай че полетът им е пренасочен, закъснява или е анулиран. Повече информация може да бъде открита на уеб страницата на Летище София или на телефони: 02 937 22 11/ 02 937 22 12/ 02 937 22 13. Лошите метеорологични условия през вчерашния ден станаха причина четири пътнически самолета да бъдат пренасочени за кацане в Пловдив, шест към Букурещ, а един - към Солун, поради мощния вятър в София.

Вятърът, който нанесе доста вреди у нас, се назовава " фьон " и е присъщ с това, че пулсациите ненадейно могат да надвишават 100 км/ч. В следобедните часове в западната част на страната ще настъпи усмиряване и няма да има рискови пориви. В Източна България обаче заплахата остава. Това сподели климатологът Симеон Матев в ефира на предаването " Твоят ден " по.

След утихването напразно ще стартират превалявания от дъжд , само че те няма да основават заплаха от пълноводие на реки, сподели още климатологът.

Той означи, че температурите сега са по-характерни за месец април. И добави, че от идната седмица до края на месеца може да чакаме по-зимно време, с температури, близки до нормата. Има възможност и за снеговалежи, счита Матев.

" Няма да е същинска сибирска зима, а ще е нашенска, нова зима. Колко ще продължи, остава да забележим ", сподели климатологът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР