Стотици протестиращи са задържани в двата най-големи града на Казахстан

...
Стотици протестиращи са задържани в двата най-големи града на Казахстан
Коментари Харесай

Стотици протестиращи са задържани в Казахстан

Стотици протестиращи са арестувани в двата най-големи града на Казахстан - Алмати и Нурсултан, съобщи " Интерфакс ".

Протестните акции, ориентирани против недемократичните практики в страната, не са били позволени от управляващите. Те започнаха в деня на президентските избори 9 юни с апели за протест и непризнаване на резултатите от вота, който беше изопачен от нарушение на съществени свободи.

В центъра на Алмати в съботния ден са арестувани над 250 души, откликнали на апела, насочен от водача на придвижването " Демократичен избор за Казахстан " Мухтар Аблязов.

Агенция КазТАГ оповестява, че чиновници на спецчастите са задържали жестоко даже инцидентни минувачи, в това число дами. След като един от протестиращите е реагирал остро против служител на реда, се е стигнало до конфликти сред няколко групи деятели и полицията.

В столицата Нурсултан са арестувани десетки стачкуващи. Не се прецизира къкъв е техният брой.

В Казахстан всяка година на 6 юли се отбелязва Денят на столицата, който съответствува с рождения ден на някогашния президент Нурсултан Назарбаев.

При началото на митингите - на 9 юни, бяха арестувани към 500 души. На 400 от тях бяха формирани административни протоколи. На идващия ден бяха задържани към 200 души, като на 150 от тях също бяха формирани протоколи.

Вечерта на 10 юни централната изборна комисия на страната разгласи публично за победител в президентските избори краткотрайния президент Касим-Жомарт Токаев. Той събра 70.96 % от вота. Токаев е от обкръжението на Назарбаев. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР