Стотици протестиращи са щурмували ферма в град Найроби, собственост на

...
Стотици протестиращи са щурмували ферма в град Найроби, собственост на
Коментари Харесай

Протести в Кения: Стотици щурмуват фермата на бившия президент Ухуру Кениата

Стотици протестиращи са щурмували плантация в град Найроби , благосъстоятелност на фамилията на някогашния кенийски президент Ухуру Кениата , по време на следващия ден на яростни митинги, управлявани от опозицията .

Журналист на “BBC ”, който е бил на мястото на събитието, е видял някои от гневните жители да крадат овце , като един от мъжете даже е споделил, че счита да ги продава за 23 $. Репортерът твърди, че в оня миг не е видял в региона да участва полиция, а някои от вандалите са били въоръжени с мачете . Според разкази на други очевидци протестиращите са прибягнали до сечене и палене на дървета , като доста от тях са били докарани с рейсове.

Много търговски обекти наоколо до фермата , както и такива, които се намират в центъра на града, са краткотрайно затворени . В квартал „ Кибера “ в Найроби , където водачът на опозицията Раила Одинга се радва на голяма поддръжка, полицията е била принудена да употребява сълзотворен газ против нападателни протестиращи, които са хвърляли камъни.

По публични данни минимум един човек е умрял по време на митингите в западния град Кисуму , цитадела на опозицията, където полицията също е изстреляла сълзотворен газ против протестиращите, които са запалили гуми и са блокирали основни пътища. От началото на митингите насам при насилствени прояви са починали минимум трима души . Одинга и неговата коалиция „ Азимио ла Умоджа “ за първи път приканиха за демонстрации по-рано този месец, изказвайки остро неодобрение против неуспехите на държавното управление да ограничи повишението на цените и против нечестната съгласно него победа на президента Уилям Руто на изборите предходната година. Въпреки че тази победа беше доказана публично от най-висшия съд на Кения, Одинга упорства, че изборите са били „ откраднати “ и приканва за митинги всеки понеделник и четвъртък.

Някои медии оповестяват за съзнателно враждебно и сплашващо отношение към техния личен състав. Местни и интернационалните публицисти, отразяващи митингите в Кибера , са били ограбени при набези с нож . Журналист от медийната група „ Nation Media “ показа, че е бил заставен от полицията да изтрие фотосите от репортажа си, който е снимал, до момента в който е следил събитията в центъра на Найроби. Той алармира също, че прескартата му е била унищожена. В отговор на това кенийската полиция към момента не е коментирала сигналите за набези или арести на публицисти.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР