Стотици протестиращи излязоха на протест в Брюксел в подкрепа на

...
Стотици протестиращи излязоха на протест в Брюксел в подкрепа на
Коментари Харесай

Протест в Брюксел в подкрепа на Джулиан Асандж

Стотици протестиращи излязоха на митинг в Брюксел в поддръжка на Джулиан Асандж, заяви осведомителна организация Belga. Демонстрантите приканиха Англия да се откаже от решението си да екстрадира Асандж в Съединени американски щати, където той може да бъде наказан на 175 години затвор.

" Това, което се случва с Джулиан Асандж, е офанзива против свободата на пресата ", съобщи Мари-Франс Депре от Комитета " Свободен Асанж " в Белгия.

Асандж е търсен в Съединени американски щати за приключване на секретни документи за войните в Ирак и Афганистан. Американските управляващи го считат за виновен и за гибелта на информатори на въоръжените сили на Съединени американски щати.

" Искаме да окажем напън върху Европейския съюз и европейските страни да подхващат дейности в поддръжка на Джулиан Асандж ", сподели Депре. Тя твърди, че в случай че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е откровен, когато споделя, че желае да пази свободата на печата, би трябвало да спре делото против Асанж.

" Ако публицисти като Джулиан Асандж акцентират злоупотреби, на съд би трябвало да бъдат дадени злоупотребите, а не публицистите ", акцентира тя.

Преди дни съдът в Уестминстър, Лондон, издаде заповед за изгонването на създателя на " Уиклийкс " в Съединени американски щати. Сега делото за изгонването на австралиеца ще бъде водено от английския вътрешен министър Прити Пател. Защитата на Асандж обаче към момента има опция да апелира пред Върховния съд в Лондон, в случай че министърът реши да го екстрадира.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР