Стотици представители и симпатизанти на Европейска партия Волт от над

...
Стотици представители и симпатизанти на Европейска партия Волт от над
Коментари Харесай

Чужденци протестираха за промяна и чист въздух в София

Стотици представители и симпатизанти на Европейска партия " Волт " от над 20 страни стачкуваха из софийските улици с шествие от Университета за архитектура, строителство и геодезия до постройката на Столична община с претенции за смяна и чист въздух.
Шествието, усърдно ескортирано от полицията, водеха евродепутатът на Волт Деймиън Бьозелагер и водачът на Волт България Настимир Ананиев, носейки голяма трансперанта с номера на Волт за локалните избори и мотото на митинга: „ Европа диша, София издиша; Искам да дишам; Заедно за смяна “. Европейците минаха по ул. „ Граф Игнатиев “, около Съдебната палата, Министерския съвет и президентството, продължиха по ул. “Раковски “ и пред постройката на Столична община като от самото начало по пътя припяваха настояванията си на британски и раздаваха листовки на български език за поддръжка на гражданско придвижване „ Заедно за смяна “ на локалния избор, с което Волт се явява.
Феликс Сирол от Мюнхен даваше звук по мегафона стих по стих и множеството припяваше и повтаряше след него: “Навсякъде, където отидем хората желаят да знаят кои сме ние и от кое място идваме. Ние сме от Европа – красива, красива Европа и в случай че не можете да ни чуете - да го изпеем още по-високо “. В напев звучаха и множеството преповтаряше и апелите: „ Ние намираме решения за прекъсване на замърсяването “; „ Смяна на системата, не промяна на климата “.

Минувачите се чудеха, някои питаха протестиращите в коя страна се намират, множеството спираха, снимаха с телефоните си. Много от минувачите оставаха озадачени, неразбирайки британските песнички и се взираха усърдно в плакатите, доста от които бяха на български – „ Глътка чист въздух “; „ Достоен живот “; „ Заедно за смяна “; „ Гласувайте за Волт с № 58 “, „ Бойко, иди си! “.

„ Виждаме в цяла Европа и в целия свят, че климатичните промени удрят безусловно всички. Замърсяването на въздуха е част от тези климатични промени “, съобщи евродепутатът на Волт Деймиън Бьозелагер. „ За нас е доста значимо да покажем, че всички европейци сме пристигнали тук да заявим за този локален проблем – мръсния въздух на София, че цяла Европа го припознава и би трябвало да работим и на локално равнище, с цел да може на всички места в Европа да е добре “, съобщи пред Actualno.com той.

Бьозелагер показа още, че са провели сходно събитие в Букурещ, където създали голям протест против корупцията. „ В Мюнхен също имахме сходно събитие, с цел да покажем, че бедността измежду старите хора е голям проблем в Германия и се причислиха хора от цяла Европа, с цел да заявят, че би трябвало да се предприеме нещо против това и ние предлагаме съответни решения “, добави той.

" Искаме да се носи персонална отговорност и да дишаме чист въздух ", съобщи Настимир Ананиев и уточни, че 14 000 българи умират всяка година и по тази причина мръсния въздух е голям проблем. Над 400 души от над 20 страни поддържат този план, който не е единствено софийски, а е европейски, акцентира Ананиев. Той добави, че митингът е ориентиран против столична община, която е виновна освен за мръсния въздух. " Няма бистрота, не знаем по какъв начин гласоподават общинските съветници, няма обществен онлайн указател, няма гласност за работата на инспектората ", заизрежда той. 

Сред протестиращите бяха и Александър Томов и негови съпартийци. Димитър Митев, основен секретар на Българска социалдемокрация евролевица разяснява пред Actualno.com, че казусът с чистотата на въздуха е важен и той опира до икономическото положение на жителите. " Ако хората имаха по-добри финансови благоприятни условия, щяха да карат по-екологични коли, нямаше да горят твърди горива и боклуци, с цел да се отопляват, тъй че икономическото развиване и повишението на приходите е основно. Качеството на въздуха е обвързвано с качеството на живот, което зависи от приходите ", акцентира той.

„ Когато имаме свободно придвижване на хора в Европа при разнообразни стандарти и разнообразни данъчни системи (при нас подоходният налог е плосък, в другите страни е прогресивен) и се получават изкривявания и изпразване на страни като нашата в посока натам, където са високите приходи. За страдание други страни като Румъния, Хърватска, Словакия се оправят доста по-добре от нас с тези трендове, тъй като там приходите се подвигнаха доста през годините “, означи Митев.

Митев и сътрудниците му донесоха черния афиш, призоваващ Борисов да се отдръпна от ръководството, на който е подложен и дребен колаж с портретите на анимационния воин Барни Ръбъл, правосъдния министър Данаил Кирилов и претендента за идващ основен прокурор Иван Гешев с надпис: „ Барни Ръбъл Данаилов Кирилов и Иван Слуганамутри Гешев – позор и срам за правораздаването и засегнатост за интелигентните хора! “ и разясни: „ Промяната на страната би трябвало да стартира от София. Смятаме, че имаме ли нов кмет на София, доста скоро ще имаме и предварителни парламентарни избори. Тази смяна е нужна. Бойко Борисов е към този момент 10 години на власт и се вижда, че този човек не се оправя – не може да качи приходите, не може да качи пенсиите, не може да се оправи с демографската злополука в страната “.

Митев означи още, че Коалицията „ Заедно за смяна “ не издига собствен претендент, а поддържа Мая Манолова, както разясни – „ с цел да се смъкна ръководството на тази сложена кукла на конци, тази безпомощна жена, която извършва непознати нареждания “, визирайки досегашния столичен кмет и претендент на ГЕРБ Йорданка Фандъкова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР