Стотици поляци минаха в мълчаливо шествие по улиците на столицата

...
Стотици поляци минаха в мълчаливо шествие по улиците на столицата
Коментари Харесай

Мълчаливо шествие в памет на самозапалил се мъж

Стотици поляци минаха в безмълвно шествие по улиците на столицата Варшава в памет на мъжа, който се самозапали на 19 октомври, протестирайки против политиката на ръководещата дяснонационалистическа партия, която съгласно него потъпква върховенството на закона и демокрацията в страната, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Пьотр Шчесни, 54-годишен химик и татко на две деца от дребния град Неполомице в Южна Полша, се самозапали пред Двореца на културата в центъра на Варшава и умря след 10 дни.

Той остави предсмъртно писмо, в което изяснява аргументите за митинга си и упреква държавното управление в ограничение на гражданските свободи, в нарушение на конституцията и в превръщането на Полша в интернационално посмешище.

Шчесни писа, че водачът на ръководещата партия Ярослав Качински и други партийни водачи ще имат "кръв по ръцете си " поради неговата гибел и прикани своите сънародници да въстанат против държавното управление.

Преди да се самозапали, той разпръсна към себе си позиви, в които пишеше, "Аз обичам свободата на първо място ".

Участниците в безмълвния поход се събраха на мястото, където Шчесни се самозапали, и се насочиха дружно към централата на ръководещата партия "Право и правдивост ".

Много от тях бяха облечени в черно и се бяха препасали с ленти, на които пишеше: "Аз, един елементарен посивял мъж ", повтаряйки думи от предсмъртното писмо на Шчесни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР