Стотици пловдивчани с тежки увреждания се чудят как да се

...
Стотици пловдивчани с тежки увреждания се чудят как да се
Коментари Харесай

Пловдивчани с тежки увреждания: Забравиха ни за ваксините   

Стотици пловдивчани с тежки увреждания се чудят по какъв начин да се имунизират, защото не могат да излязат от домовете си, нито пък да чакат на опашка в РЗИ.

Ето с какъв зов за подпомагане се обърна към „ Марица “ Ина Вилдермут-Ининова:

" Никъде не открих информация по какъв начин да заявя мобилен екип за имунизация на трудно-подвижен човек на напреднала възраст. Става въпрос за 88-годишна жена с съпътстващи болести, която по този начин и не съумях да записвам през днешния ден в уеб страницата на his.bg “, споделя разтревожената щерка на старата жена.

Ина Вилдермут споделя, че персоналните лекари съвсем не подвигат телефони, а уеб сайтът за регистрация е червен до края на месеца. “Моля за помощ. Нали сякаш тези най-уязвими хора трябваше първо да бъдат имунизирани, а в този момент се дава преимущество на изцяло здрави жители, да вземем за пример, членове на секционни изборни комисии. Във входа, където живее майка ми в Пловдив има най-малко 4-5-ма възрастни в сходно затруднено състояние. Няма ли кой да им помогне? “, недоумява Ина Вилдермут.

„ Започнахме от през днешния ден и не смогваме – толкоз доста поръчки имаме. Но в понеделник събираме шефове на общинските здравни заведения за съставяне на екипи, в това число на мобилни, които ще имунизират и хора с тежки увреждания. Едновременно с това приготвяме електронна система и през другата седмица хора с увреждания ще могат да се записват на безвъзмезден телефон 080011232 “, изясни шефът на общинската дирекция „ Здравеопазване “ доктор Калин Калинов.

В РЗИ – Пловдив през вчерашния ден още веднъж имаше опашка. Фоайето на постройката на Пещерско шосе не е оборудвано с електронна система за информация и повикване, каквато от дълго време е въведена в Национален осигурителен институт и множеството банкови офиси. Това е една от аргументите да царува неразбория.

Хората зъзнат на студа пред затворената врата в очакване да се покаже защитата. Портиерът преценява кого да пусне да прекрачи прага на институцията, като преди този момент би трябвало да обясниш за каква услуга идваш в здравната ревизия. От тези, които са пристигнали за ваксина, през вчерашния ден пускаха единствено по лист.

„ Допотопна работа! Все едно не сме в 21 век. Толкова ли не можаха да вкарат ред? “, разясниха недоволните. След 11 часа през вчерашния ден репортерът на „ Марица “ видя единствено два кабинета в РЗИ с по един доктор и с по една здравна сестра, които правеха ваксини. Предлагаха се обаче единствено дози от " Астра Зенека ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР