Стотици от двете страни на границата се събраха на българо-сръбския

...
Стотици от двете страни на границата се събраха на българо-сръбския
Коментари Харесай

Стотици се събраха на българо-сръбския събор край село Бобешино

Стотици от двете страни на границата се събраха на българо-сръбския събор край кюстендилското село Бобешино. Партньори по организацията са общините Кюстендил и Босилеград, Сърбия, а от 2005 година срещата се насрочва на 22 септември, Деня на независимостта. До граничната вадичка е повдигнат монумент на починалите във войните. 

Съборът непроменяемо се прави при храма " Св. Йоан Предтеча ", чиято история след Ньойския контракт 1919 година е показателна - при прокарването на новата граница и откъсването на Западните околности браздата, по молба на локалните хора, е прокарана до темелите на черквата, а едната и стряха е съвсем в Сръбско. Но остава на българска територия. 

На днешния събор пристигнаха кметовете на Кюстендил Петър Паунов и на Босилеград - Владимир Захариев, заяви БНР.

В програмата се включиха сформира и групи от двете общини, срещат се родственици и земляци, разграничени преди повече от 100 години, техни наследници. 

Емилия Лукарова, публицист, която беше на българо-сръбската среща:  " Имаше забавление, песни, доста хора, музика. От 2005 година се прави събора ". 

Слав Захариев: " Ние нямаме доста корени, имаме един корен ". Нашият кмет също, два танцови състава от Босилеград, слънце, доста хора, черквата цялостна ". 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР