Стотици окупираха Бунарджика, за да отбележат Деня на победата и

...
Стотици окупираха Бунарджика, за да отбележат Деня на победата и
Коментари Харесай

Альоша под блокада: Стотици отбелязват Деня на победата, хъл...

Стотици окупираха Бунарджика, с цел да отбележат Деня на успеха и 76 години от края на Втората международна война, видя кореспондент на " Марица ". Звучи съветска музика, веят се флагове с цветовете на Русия.

Хора не престават да прииждат, а по пътеките до върха се вият колони от деца и възрастни. Някои не престават годишно да се катерят, даже и с риск за здравето си. Преди минути възрастен човек не устоя и се свлече по стълбите на върха на хълма. Веднага го наобиколиха хора, последва и позвъняване на 112. Стана ясно, че на дядото, на забележима възраст 80, му е прилошало.

Цветя отрупват паметника на Альоша. За да отбележат Деня на успеха, хълма са изкачили стотици хора, само че и десетки публични посетители. Официалното празненство ще стартира след минути пред паметника на Альоша, където цветя ще поднесат представителите на съветската общественост в Пловдив, Дружеството за другарство с Русия и Оперативно-наблюдателно дело, българи – русофили и Българска социалистическа партия. На церемонията са поканени съветският дипломат Елеонора Митрофанова и други дипломати. В нея ще вземат присъединяване посланиците Армен Едигарян на Армения, Александър Лукашевич на Беларус, Темиртай Избастин на Казахстан.

На 9 май 1945 година с сключване на капитулацията на Германия, приключва Втората международна война. В нея с изключение на Съюз на съветските социалистически републики, вземат участие още 60 страни, като директно е наранено 80% от популацията на земята. Военните дейности се водят на териториите на 40 страни. Загиват почти 57 милиона души.

Датата 9 май не е определена инцидентно за отбелязване Деня на Европа. Това е датата на „ второто раждане” на Европа, която с помощта на успеха на Съветската войска в съюз с армиите на антихитлеристката коалиция, се е избавила от смъртна заплаха от хитлеро-фашистката чума през Втората международна война. 9 май е ден, тясно обвързван с мира.

В народите на Съюз на съветските социалистически републики, даже и през днешния ден, 9 май се отбелязва като „ Ден на Победата”, в който се прекланят пред паметта и отдават признателност на всички, паднали над 20 милиона руски жители в боевете и проляли кръвта си за тази величава победа.

Снимки Франк Воща
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР