Стотици миряни от цялата страна се събраха на 15 август

...
Стотици миряни от цялата страна се събраха на 15 август
Коментари Харесай

Стотици християни от цялата страна почетоха храмовия празник на Черепишкия манастир „Успение Богородично“ /снимки/

Стотици миряни от цялата страна се събраха на 15 август в най-големия настоящ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир „ Успение Богородично “, с цел да почетат един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица, който е и храмов празник на манастира.
Празничните богослужения в светата обител започнаха предходния ден с вечерня с последованието „ Опело на Пресвета Богородица “ в съборния манастирски храм „ Успение Пресветая Богородици “, която беше възглавена от Врачанския митрополит Григорий.
На Голяма Богородица Негово Високопреосвещенство отслужи архиерейска света литургия в храма в съслужие с игумена на манастира архимандрит Йоаникий, свещеници и дякони от Врачанската св. митрополия.
В края на богослужението митрополит Григорий поздрави православните християни с огромния празник на Божията Майка и ги благослови. Изпълнено бе и многолетствие за всички празнуващи.
Празничното свещенодействие приключи с водосвет за здраве при стечението на голям брой народ. Сред пристигналите да почетат храмовия празник на Черепишкия манастир бяха кметът на община Мездра Иван Аспарухов, кметове и кметски наместници на обитаеми места от региона на Искърското дефиле.
По традиция по случай храмовия празник на монашеската обител на гостите на манастира беше раздадена курбан супа, която беше приготвена от жертвени животни, дарени от благочестиви християни от Зверино, Ребърково, Враца и даже от българка, пребиваваща в чужбина.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР