Стотици милиони изтичат в пясъка“ и не стигат до реалните

...
Стотици милиони изтичат в пясъка“ и не стигат до реалните
Коментари Харесай

Иван Гешев: Стотици милиони за инвалидни пенсии изтичат в пясъка

Стотици милиони „ изтичат в пясъка “ и не стигат до действителните хора - инвалиди, които имат потребност от тези пари.

Това сподели зам.-главният прокурор Иван Гешев по отношение на формирани досъдебни производства и инспекции на територията на цялата страна за източване на средства от Национален осигурителен институт посредством подправени ТЕЛК.

От министър-председателя Бойко Борисов и от основния прокурор Сотир Цацаров е предоставено да се извърши разбор, както и да се задействат механизмите, с които разполагат прокуратурата и Министерство на вътрешните работи за наказателно-правен разбор, осъществяване на инспекции и формиране на досъдебни производства за документни закононарушения, изясни Гешев. 

След осъществен разбор бяха събрани съвсем всички производства за последните 4-5 години, касаещи приемане на инвалидни пенсии главно с неистинен документи, добави зам.-главният прокурор. 

Той посочи, че тук-там процентът на инвалидните пенсии доближава до 28% от всички пенсии на съответния район.

Най-големият % бил в Силистра – 28,6% от всички пенсии в региона, следван от Разград – над 18% и Перник 16,97%. На места са формирани досъдебни производства, добави заместник-главният прокурор. 

Разговори на проверяващите със стотици получатели на инвалидни пенсии посочили, че всеобщо хората не помнят дали са се явявали пред ТЕЛК, не знаят какви документи са нужни, каква е диагнозата им и дали са лекувани в болница. 

Цената на подправен ТЕЛК доближава до 2500 лева, сподели основният секретар на Министерство на вътрешните работи гл. комисар Ивайло Иванов. Той уточни, че има медиатори за издаването на подправен документ от ТЕЛК, които взимат 600 лева По думите му това е цената единствено в една област. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР