Стотици медицински учреждения в Афганистан са в риск от предстоящо

...
Стотици медицински учреждения в Афганистан са в риск от предстоящо
Коментари Харесай

СЗО: 90% от болниците в Афганистан може да спрат да работят

Стотици медицински институции в Афганистан са в риск от идно затваряне, защото западните донори, които ги финансират, не могат да си кооперират с новото талибанско държавно управление. Това съобщи чиновник на Световната здравна организация.

Около 90% от 2300 здравни заведения в цялата страна може да се наложи да затворят още тази седмица, сподели районният шеф на незабавната помощ на здравната организация на Организация на обединените нации Рик Бренан в изявление за „ Ройтерс “.

По думите му евентуално западните донори имат разпореждания, които им пречат да се оправят с талибаните. „ Ще имаме пауза в интервенциите в огромна част от тези (здравни заведения). Според някои оценки до 90% ще спрат да действат евентуално по-късно през седмицата и това ще се свърже с увеличение на болесттите и гибелта “, разяснява Бренан.

СЗО пробва да запълни празнините в здравната система, като обезпечи доставки, съоръжение и финансиране на 500 здравни центрове. Агенцията поддържа връзка и с Катар за медицински доставки със самолети.

„ Надяваме се да имаме до два или три самолетни товара, доставени от държавното управление на Катар, евентуално в Кабул през идната седмица “, добави още здравният специалист. Следващите доставки ще включват проби за COVID-19, както и консумативи за лекуване на хронични болести.

Медицинските ресурси не престават да се доставят през северния град Мазари-Шариф. СЗО изследва и сухопътни благоприятни условия посредством камиони от Пакистан.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР