Стотици любители на бягането се събраха в неделната сутрин, за

...
Стотици любители на бягането се събраха в неделната сутрин, за
Коментари Харесай

Стотици любители на бягането се включиха във Витоша рън

Стотици фенове на бягането се събраха в неделната заран, с цел да вземат участие в обичайното планинско тичане Витоша рън. Точно в 9:00 часа от НДК бе даден старт на конкуренцията, в която вземат участие експерти и фенове. 18-километровият маршрут от НДК до Черни връх е с 1734 метра сумарна позитивна денивелация.

Двама от най-класните ни планински бегачи ще нападат тази неделя поставените от тях 11-годишни върхове за скоростно нанагорнище на Витоша. Шабан Мустафа и Милка Михайлова ще се опитат да преминат дистанцията от центъра на София до Черни връх за по-малко от 1.36:45 ч. и 1.54:30 ч. надлежно при мъжете и дамите.

Паралелно с Витоша рън потеглиха и няколко туристически похода към Черни връх:

първи лъч: хижа Алеко – Черни връх

втори лъч: Златни мостове – Черни връх

трети лъч: с. Железница – Черни връх по маршрута, по който Алеко и лекар Тантилов за първи път изкачват витошкия отличник.

Всички тези събития са част от честването на 127-ата годишнина от основаването на туристическото придвижване в България, които започнаха в петък с поднасяне цветя на морената пред Народния спектакъл „ Иван Вазов ”, откъдето през 1895 година Алеко Константинов е повел 300 души към Черни връх.

Кулминацията на празненствата ще бъде през днешния ден на върха, където ще се състои Национален туристически събор. В него ще вземат участие представители на туристическите сдружения, членове на БТС от цялата страна, както и държавни институции, за които развиването на туризма е приоритет. Там към 10.30 ч. се чака финалът на най-бързите в планинското тичане НДК - Черни връх. В 11.45 ч. е награждаването на призьорите, след което ще бъдат поднесени цветя на барелефа на Алеко Константинов на морената на Черни връх. За положителното въодушевление ще се погрижи лауреатът на доста певчески състезания Александър Александров – Алекс, в програмата са планувани планинарски и национални песни и танци в осъществяване на хорове и ансамбли от цялата страна. На хижа „ Алеко ” пък ще гостува Столична библиотека със личен щанд и забавни начинания.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:

Instagram:
Фейсбук:
LinkedIn:
TikTok:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР