Стотици лекари, медицински сестри и студенти излязоха днес на протест

...
Стотици лекари, медицински сестри и студенти излязоха днес на протест
Коментари Харесай

Стотици медици на протест срещу сливането на пеидиатрията и „Лозенец“

Стотици лекари, медицински сестри и студенти излязоха през днешния ден на митинг против решението на здравния министър за сливането на болница „ Лозенец “ и Педиатрията.

Медиците упорстват решението да бъде анулирано, тъй като сливането на двете лечебни заведения ще докара до юридически и медицински безпорядък. Болница „ Лозенец “ е университетска болница с факултет към СУ „ Климент Охридски “, а Педиатрията е към Медицинския университет. Протестиращите предизвестиха, че сливането ще засегне и процеса на образование на студентите и специализантите в двата университета.

Ако за потребността от създаване на Национална детска болница, която да обезпечи сложна грижа за децата, мнението е съвсем единомислещо, то сливането на двете лечебни заведения предизвика спорни реакции. Според редица отзиви това се прави без нужния разбор както за кадровото застраховане, по този начин и на материалната база.

Протестът стартира пред постройката на министерството на опазването на здравето. Никой от формалните лица, нито министърът не слезе при тях, с цел да изслуша лекарите. Анестезиологът доктор Шаламанов остави алегоричен подарък за отсъстващия Кацаров – защитна маска с розов цвят. По-късно демонстрацията се реалокира пред Президентството. Ленейки надуха сирените си, а медиците скандираха „ Оставка “. Имаше голям брой студенти, които носеха плакати: " Кацаров оставка ", " Не погребвайте една добре работеща болница ", " Убиват болница Лозенец с обикновен популизъм на гърба на българските деца ".

Според доктор Шаламанов със сливането на двете лечебни заведения няма да се реализира безусловно нищо. „ Чисто и механично пренасяне без да се съберат на едно място всички нужни за една детска болница експерти и така нататък Отново ще бъдем очевидци на разкарване на деца, само че този път от болница „ Лозенец “ към „ Пирогов “ за интервенция. Дано това не изиграе неприятно на някое дете. Ще се хвърлят доста милиони за това чисто механично пренасяне “, сподели той, представен от БГНЕС.

Д-р Шаламанов сложи и въпроса за бъдещето на здравното обучение у нас, защото болница „ Лозенец “ е негов главен пиедестал. Друг огромен проблем е, че ще забуксуват трансплантациите.

Протестът прерасна в шествие, което мина през Президентството, Министерски съвет и по „ Цар Освободител “ стигна до постройката на Народното събрание.

От Софийския университет също поддържаха митинга: „ С прекратяването на МБАЛ „ Лозенец “ Медицинският факултет на Софийския университет остава без учебно-клиничната си база, а на процедура и без препoдаватели. При преобразуването на болница „ Лозенец “ в национална детска болница ще се закрият 17 от съществуващите 18 клиники/отделения, а от наличния все още научен състав ще остане не повече от 20-30%. При отсъствието на материално-техническа база и законово избрания научен състав, Медицинския факултет няма да може да продължи да действа и получената акредитация за образование на студенти може да бъде отнета “, се споделя в позиция на СУ.

По-рано през днешния ден доктор Стойчо Кацаров преобразува МБАЛ „ Лозенец “ посредством вливане в СБАЛ по детски заболявания „ Проф. Иван Митев “. За тази цел с т. 1 от протокола министърът приключва МБАЛ „ Лозенец “.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР