Стотици калоферци и гости на града вчера участваха в честването

...
Стотици калоферци и гости на града вчера участваха в честването
Коментари Харесай

Гирлянд на славата увенча паметника на Ботев в Калофер

Стотици калоферци и посетители на града през вчерашния ден участваха в честването на 171 години от рождението на Христо Ботев. По традиция, открита от десеттилтия на този ден на площада пред внушителния монумент на гениалния стихотворец и бунтовник се състоя мигинг-поклонение.

С боен обред почетна рота от 61-ва Стрямска бригада постави пред паметника на Христо Ботев 12-метров гирлянд на славата. Официалните лица, доста жители – млади фамилии с деца, възпитаници, възрастни, поставяха цветя в символ на преклоние пред паметта на Христо Ботев. Да вземат участие в деянията, отдадени на рождението на безсмъртния Христо Ботев в родния му град пристигнаха вицепрезидентът Илияна Йотова и вицпремиерът Марият Николова.В Калофер бе и водачът на левицата Корнелия Нинова, както и депутати от Българска социалистическа партия от 17-ти многоизбирателен регион.

Преди 171 години на рождество в Калофер се роди един популярен човек, един от най-великите българи – Христо Ботев. Роди се, откърмен с концепциите за независимост и за обществена правдивост, с любовта към знанието и просветата, съобщи във встъпителното си слово кметът на общината доктор Емил Кабаиванов. Той се роди се и изгря като звезда на небосклона и изгоря. Но съумя да напише стихове, които никой различен не съумя, съумя да трансформира поробените българи в юнаци, подготвени да жертват живота си за свободата на България, напомни в словото си кметът на общината Емил Кабаиванов.

За нас българите, за България героят Христо Ботев значи всичко – обич към родината, достолепие, мощ - всички тези карчества, които носим като народ, сподели в словото си, поветено на рождението на Христо Ботев вицепрезидентът Илияна Йотова. Всеки един от нас, някъде надълбоко в душата си, има място, непокътнато за поета – бунтовник, акцентира тя. 171 години от рождението на Христо Ботев отбелязва през днешния ден освен родният му и толкоз обичан от него Калофер, празнуват го всички българи по света. Цяла България – в нейно име той даде най-свидното – своя млад живот, единствено на 28 години, съобщи още пред присъстващите на централния площад в подбалканския град Йотова.

Тя напомни какво повеляват заветите на Ботев: Нямат място полуистината, полувярата, полусвободата. Нямат място лъжеидеалите и лъжегероите. Трябва ни истината и смелостта да застанем пред проблемите. Идалите на Ботев би трябвало да предадем на младежите, сподели още Илияна Йотова.

За калоферци и денят на Ботевоторождение е специфичен ден. Потокът от хора, които се качваха по внушителното стълбище към неговия монумент продлъжи пред целия ден. Стотици гости от всички краища на страната посрещна и националния музей „ Христо Ботев ”, където са показани четири от персоналните движимости на поета- бунтовник.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР