Стотици жители на мароканския град Амизмиз протестираха срещу местните власти,

...
Стотици жители на мароканския град Амизмиз протестираха срещу местните власти,
Коментари Харесай

Град в Мароко организира протест срещу поискана помощ седмици след земетресението

Стотици поданици на мароканския град Амизмиз стачкуваха против локалните управляващи, седмици откакто смъртоносно земетресение унищожи домовете им.

Амизмиз, ситуиран на 34 благи (55 км) южно от Маракеш, беше един от най-силно засегнатите от земетресението от 8 септември.

Земетресението беше най-лошото, блъснало Мароко от повече от 60 години, убивайки близо 3000 души и оставяйки още хиляди ранени и без дом.

Жителите упрекват локалните управляващи, че забавят помощта и ги подценяват.

След земетресението управляващите настаниха разселени фамилии в палаткови лагери, съпроводени от заричане за финансов помощ за възобновяване на домовете им.

Но протестиращите в този момент споделят, че не могат да продължат да живеят в лагерите, защото изискванията се утежняват, с проливни дъждове и ветрове, удрящи района и температурите падат с наближаването на зимата.

Протестиращите също по този начин упрекват локалните управляващи, че отхвърлят помощ, в това число палатки, на някои от жителите, които са изгубили домовете си.

Протестът продължи във вторник макар отдръпването на групата за съгласуваност на жертвите на земетресението Amizmiz, която провежда митинга.

Групата сподели, че се е отдръпнала, откакто локалните управляващи дадоха обещание да отговорят на терзанията им.

Те споделиха, че управляващите са дали обещание да ускорят помощта, в това число даване нови палатки за тези, на които преди този момент не са били предоставени, и тези, чиито палатки са били развалени от суровото време.

Те също дадоха обещание да подобрят санитарните условия в лагерите и осигурете на разселените лица достъп до вода и електричество.

Кралят на Мароко Мохамед VI предишния месец разгласи 120 милиарда марокански дирхама ($11,6 милиарда; £9,4 млрд.) за пет години за възобновяване на засегнатите от земетресението райони и поддръжка на повече от 4,2 милиона наранени хора.

Планът включва заричане за разпределяне на 140 000 дирхама в помощ за възобновяване на всяко домакинство със сринат дом и 80 000 за всяко домакинство, чийто дом е бил отчасти развален.

По-рано този месец държавното управление сподели, че е почнало изплащането 2500 дирхама месечна помощ за всяко наранено домакинство, като част от едногодишна стратегия за парични облекчения.

Правителството на Мароко беше изправено пред рецензии от някои жители в интервала след земетресение, откакто отхвърли някои оферти за интернационална помощ, макар че хиляди обезверено се нуждаеха от незабавна помощ.

" Мисля, че в действителност е неточност [да се упорства за] суверенитет и национална горделивост. Това не е моментът за отвод, тъй като помощта е от значително значение, даже развитите страни одобряват външна помощ [при бедствия] ", сподели деятелят Маати Мунджиб в програмата Newsday на BBC по това време.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР