Стотици жители на град Шипка и на други населени места

...
Стотици жители на град Шипка и на други населени места
Коментари Харесай

Жители от Казанлъшко излязоха на протест, иска да се изгради кръгово кръстовище след прохода „Шипка“

Стотици поданици на град Шипка и на други обитаеми места в община Казанлък се събраха на кротичък митинг на кръстовището на основния път I-5 на изхода от прохода Шипка с път II-56 от град Шипка за село Шейново. Повод е тежкото пътнотранспортно произшествие, което настъпи на мястото на 25 август и в което момиче на 20 години изгуби живота си. 

Исканията на хората са за спешни ограничения за обезопасяване на кръстовището от страна на “Агенция пътна инфраструктура ”. Протестиращите блокираха за няколко минути придвижването по основния път на изхода от прохода, скандирайки “Искаме кръгово ”. Те бяха безапелационни, че ще бъдат там всеки ден, до момента в който не се вземат ограничения от страна на институциите. 
“Исканията на хората са тук да бъде построено кръгово кръстовище, да се сложи шумяща маркировка и светещи пътни знаци ”, разяснява уредникът на митинга Андриян Качанов.

По думите му сигнали към АПИ са подавани години наред, само че нищо не е направено. Експертите знаят най-добре какви ограничения би трябвало да се вземат, ние не можем да изкажем умело мнение, само че държим на пътната сигурност тук, тъй като нашите близки и другари не би трябвало да стават жертви поради това, че някой не си е приключил работата, разяснява той. “Отвратен съм от това ”, сподели Качанов. 

“Искаме отмъщение и правдивост и дано този случай да бъде финален, да няма повече такива, да се направи каквото е нужно, а освен да ни гледат от горната страна и може би присмехулно да си споделят, че народът отново се е събрал ”, сподели Билен Тюлекова, майка на починалото момиче. Ние ще бъдем тук непрекъснато, до момента в който не се вземат ограничения, съобщи тя. На място бяха също сестрата и дядото на момичето. Според него институциите няма да си свършат работата, а в случай че кръстовището бъде обезопасено, това ще е с помощта на хората. 

Протестиращите разясниха, че това е следващият случай и че не желаят на пътя да бъдат поставяни повече монументи. Те бяха единомислещи, че пътният сектор е доста рисков поради високата скорост, с която водачите се движат, макар ограничаването от 60 километра в час, както и поради неспазването на пътните знаци. Това е следващият случай на кръстовището, което жителите на Шипка назовават “кърваво ”. Кметът на града Василка Панайотова подсети, че в продължение на години е алармирала за това до АПИ, в това число и след последния случай, само че до този миг резултат няма. Тя заяви, че следва да бъде направена подписка от поданици на общината с претенции да бъдат подхванати ограничения за обезопасяване на това кръстовище, както и на кръстовището на основния път I-5 с пътя сред град Крън и село Хаджидимитрово.

Предстоят и още митинги, а жителите на града и на близките обитаеми места имат намерение след позволение от виновните институции да блокират придвижването в сектора от пътя за по-дълъг интервал от време. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР