Стотици жители и гости на Русе, сред които и десетки

...
Стотици жители и гости на Русе, сред които и десетки
Коментари Харесай

Стотици русенци почетоха паметта на Апостола на свободата

Стотици поданици и посетители на Русе, измежду които и десетки деца, уважиха паметта на Апостола на свободата.

Това се случи през днешния ден по време на проведената взаимна гала сред Областна администрация – Русе и Община Русе. Събитието бе квалифицирано и осъществено от екипите на двете институции, като то е по самодейност на кмета Пенчо Милков и регионалния шеф Анатоли Станев.

Ритуалът се състоя пред открития през 2020-а година монумент на Левски в Парка на възрожденците и стартира с приемане на почетния часовой от командира на Военно формирование 32420 – Русе и шеф на гарнизона подполковник Павлин Илиев. След това прозвуча стихотворението „ Следите на Апостола “ от Дамян Дамянов, а присъстващите имаха опцията да чуят стихотворенията „ Обесването на Васил Левски “ в осъществяване на 13-годишната Михаела Борисова и „ Песен за Апостола “ от 11-годишния Константин Борисов. И двете деца са от Детска театрална работилничка към Общински детски център за просвета и изкуство с живописен началник Йоланда Димова. Слова произнесоха кметът Пенчо Милков, регионалният шеф Анатоли Станев и ръководителят на Общинския съвет Иво Пазарджиев. Заупокойна молитва в памет на Васил Левски и признателен молебен бяха отслужени от свещеници от Русенската света митрополия. Общинският духов оркестър извърши тържествени маршове и химна на Република България.

Церемонията приключи с полагане на венци и цветя от голям брой държавни и локални институции, евродепутатът Александър Йорданов, Генералното консулство на Русия в Русе, Почетното консулство на Украйна, политически партии, учебни заведения, патриотични организации и жители.

Припомняме, че повече от две десетилетия жителите на града чакаха построяването на паметника на Васил Левски. След доста премеждия, в последна сметка построяването на паметника се осъществя от предприемчив комитет, в който участваха доста общественици. Решението в крайдунавския град да има монумент на Апостола бе взето още през 2014-а като желанията бяха до края на 2016 година концепцията да се осъществя. По ред аргументи обаче това не се случи. В средата на 2017 година бе разгласен народен конкурс, в който участваха 11 планови разработки. Победител не бе определен, само че се даде късмет на създателите на три плана да ги доразвият. Макар и след корекции, нито един от разновидностите не получи утвърждение. Така се стигна до оповестяването на втори народен конкурс, като при започване на декември 2018 година бе избран спечелилият – екип в състав скулпторът Даниел Кънев и проектант Силвия Славова. Заедно с постамента паметникът е висок 4,20 метра. Средствата за изработката му бяха събрани от Национална дарителска акция, в която се включиха политически партии, държавни и локални институции, както и голям брой жители. Изграждането на паметника коства към 150 000 лв., като най-големите донори бяха Община Русе и инж. Владимир Колев.

Сред гостите на церемонията бяха още заместител регионалният шеф Людмил Христов, заместник-кметовете на Община Русе Магдалина Илиева, Димитър Недев и Енчо Енчев, народни представители, общински съветници, представители на Инициативния комитет по построяването на паметника на Левски, както и неговият ръководител Искрен Веселинов, представители на съвсем всички държавни и локални и институции, генералният консул на Русия в крайдунавския град Андрей Громов, аташето на Генералното консулство Владимир Токтаев, почетният консул на Украйна Пламен Бобоков.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР