Стотици жители и гости на Мездра се потопиха в атмосферата

...
Стотици жители и гости на Мездра се потопиха в атмосферата
Коментари Харесай

Стотици хора се пренесоха в античността и средновековието на фестивала Калето-Мездра /снимки/

Стотици поданици и посетители на Мездра се потопиха в атмосферата на късната древност, на ранното и късното средновековие, оповестиха от локалната администрация.
Това стана по време на Шестия фестивал на средновековните обичаи, обичай и просвета "Калето - Мездра 2020 ", който се организира на 19 и 20 септември в Археологически комплекс "Калето ".
Събитието е от празничната стратегия за отбелязване на 70-годишнината от оповестяването на Мездра за град и е част от дейностите за резистентност по Проект "Добре пристигнали в Средновековието " ( "Welcome to the Middle Ages "), ROBG-452, осъществен от Община Мездра и от Община Добрословени, Румъния по Програмата за трансгранично съдействие Interreg V-A Румъния - България 2014-2020 година Организатори бяха Община Мездра и Сдружение за възобновяване и предпазване на българските обичаи "Авитохол ".
Фестивалът бе публично открит от кмета на Мездра Иван Аспарухов, след което Жасмин Първанов - ръководител на Сдружение за възобновяване и запазване на българските обичаи „ Авитохол”, показа участниците във форума. "Надявам се през тези два дни да се откъснете най-малко за малко от днешното ни забързано всекидневие и да се докоснете до нашето славно минало ", сподели в умозаключение Първанов.
В тазгодишното, шесто издание на фестивала "Калето - Мездра “ взеха присъединяване повече от 70 самостоятелни рекреатори и групи за исторически възстановки от цялата страна, които пресъздадоха достоверния обичай, обичаи и просвета на обществата, населявали Дунавска България през античността и средновековието.
Сред тях бяха 8 рекреаторски групи - Сдружение за възобновяване и предпазване на българските обичаи „ Авитохол” - Варна, Сдружение „ Дукс Антика “ („ Dvx Anticae “) - Свищов, Сдружение „ Ситалк “ - Пловдив, Сдружение „ Вълкашин “ - София, Сдружение „ Жива история” - Шумен, Сдружение „ Антична Тракия “ - Ямбол, Сдружение „ Багачин “ - с. Дреновец, община Ружинци и Национално сдружение „ Традиция” - клон Велико Търново.
От самостоятелните рекреатори се изявиха Константин Колев от София, Иван Рендаков, Петя Крушева и Людмил Захариев от Пловдив, Ивайло Енев от Русе, Емил Маринов от Шумен и Васил Николов от Лом.
По време на фестивала в самобитния музей навън бяха показани онлайн късноантичното завещание по нашите земи - облекло, въоръжение, армия и военен строй, ранносредновековното и късносредновековното българско облекло, въоръжение, снаряжение и войскари.
Сред атракциите бяха още подготвяне и дегустация на средновековни ястия по истински предписания, проява на бойни умения - дуели на средновековни воини и образование на деца и младежи в пукотевица с лък и в пердах с хладни оръжия.
Посетителите на комплекса имаха също опция да се срещнат със средновековни занаяти: направа на защитно въоръжение - шлемове, брони, ризници, ръкавици и други, обработка на метали и металопластика - медальони по достоверни мостри, украшения, декорации и монетосечене, тъкане на кори, направа на бижута, мъниста и стъклопластика, обработка на кожи от диви животни и т. н.
За особената, празнична атмосфера на фестивала способства и акустичен дует "Фрея " ( "Freija ") от Пловдив, който претвори хубостта на скандинавската музика, фолклор и облекло.
През двата фестивални дни входът за посещаване в Археологически комплекс "Калето ", който е един от 100-те национални туристически обекта, бе свободен.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР