Стотици излязоха на протест в Брюксел в подкрепа на Джулиан

...
Стотици излязоха на протест в Брюксел в подкрепа на Джулиан
Коментари Харесай

Протест в подкрепа на Джулиан Асанж в Брюксел |

Стотици излязоха на митинг в Брюксел в поддръжка на Джулиан Асанж, заяви осведомителна организация Belga.

Демонстрантите приканиха Англия да се откаже от решението си да екстрадира Асанж в САЩ, където той може да бъде наказан на 175 години затвор.

" Това, което се случва с Джулиан Асанж, е офанзива против свободата на пресата ", съобщи Мари-Франс Депре от Комитета " Свободен Асанж " в Белгия. По думите й, в случай че публицисти като Асандж акцентират злоупотреби, на съд би трябвало да бъдат дадени злоупотребите, а не публицистите.

Депре добави, че протестиращите желаят да окажат напън върху Европейския съюз и европейските страни да подхващат дейности в поддръжка на основателя на " Уикилийкс ". 

През седмицата съд в Лондон издаде заповед за изгонването на Джулиан Асанж в Съединени американски щати, където са му повдигнати 18 обвинявания. Юристи, настоящи от името на американските управляващи, обявиха пред апелативния съд преди време, че решението на съда от по-долна инстанция, с което настояването за изгонването на Асанж бе отхвърлено, е погрешно. 

Ако вътрешният министър на Англия Прити Пател подпише, роденият в Австралия създател на уеб страницата " Уикилийкс " е заплашен от ефикасна доживотна присъда. Защитата на Асанж обаче към момента има опция да апелира пред Върховния съд в Лондон, в случай че министърът реши да го екстрадира.

Асанж е търсен в Съединени американски щати за приключване на секретни документи за войните в Ирак и Афганистан.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР