Стотици хора се включиха в поход от Княжево до Копитото

...
Стотици хора се включиха в поход от Княжево до Копитото
Коментари Харесай

Стотици тръгнаха на планински поход в памет на Боян Петров

Стотици хора се включиха в поход от Княжево до Копитото на Витоша в памет на алпиниста Боян Петров.

Той изчезна на 3 май в Хималаите при нанагорнище на осемхилядника Шиша Пангма. Петров не бе открит при последвалата огромна избавителна интервенция.

След като края на издирването беше разгласен публично, другари и близки на Петров проведоха похода по маршрута от Княжево до Копитото в негова памет. Алпинистът е употребявал тази пътека, с цел да тренира. По пътя има и оставен дневник, в който той също е пишел.

" Боян беше воин на нашето съвремие и хората са тук да го поддържат. Дано някой продължи неговия път ", сподели сестрата на Боян Петров – Александра, пред бТВ. Тя повтори неговите думи: " Продължавайте да изкачвате своите върхове и постоянно напред ".

Според нея Боян би трябвало да бъде запомнен със своята насоченост и борбеност. Той вечно ще си остане нашият воин, ще остане образец за всички, добави сестрата на алпиниста.

" Боян съумя да разсъни много заспали хора и всички желаят да се заредят от неговата сила ", сподели дамата до алпиниста Радослава Ненова. Тя счита да остави по пътя още няколко бележника, в които хората да запишат нещо, което постоянно са желали да кажат на Боян, само че не са могли.

" Тези дни получавах доста хубави писма и мисля, че това ми оказа помощ доста и ми даде доста мощ ", означи тя пред бТВ.

Дъщерята на Петров – Теа, не съумя да се включи в похода, само че съобщи пред бТВ, че към момента таи вяра за знамение, защото алпинистът по този начин и не бе открит.

Боян Петров е българският височинен планинар с най-вече - 10, изкачени върхове над 8000 метра. Освен планинар Петров е и академик - зоолог, еколог и спелеолог, работи в Националния природонаучен музей при Българска академия на науките в София.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР