Стотици хора се сбогуваха в Националната опера на Украйна с

...
Стотици хора се сбогуваха в Националната опера на Украйна с
Коментари Харесай

Стотици в Киев се сбогуваха с балетиста Шаповал, загинал като доброволец на фронта

Стотици хора се сбогуваха в Националната опера на Украйна с водещ балетист, погубен на фронта в източната част на страната, откакто се записал като доброволец незабавно след началото на съветската инвазия, предадоха Франс прес и Ройтерс.
Прочетете още
Олександър Шаповал умрял при минометен обстрел покрай селището Майорск, Донецка област, на 12 септември.

С цветя в ръце и очи в сълзите, близки, сътрудници, военни и фенове се поклониха през вчерашния ден пред ковчега на 47-годишния Шаповал. Бивш солист балетист, той работил в Националната опера на Украйна от 1994 година до предходната година, когато поставил завършек на кариерата си, с цел да се посвети на преподаването на танцовото изкуство, съобщи Българска телеграфна агенция.

 Олександър Шаповал умрял при минометен обстрел покрай селището Майорск.

Олександър Шаповал умрял при минометен обстрел покрай селището Майорск.

Противно на локалната традиция, ковчегът бе затворен. Той бе изложен за поклонение в емблематичната постройка в центъра на Киев пред фотоси на Шаповал на сцената и на фронта. След това ковчегът бе затрупан с националното синьо-жълто знаме и повлечен от военни в униформи.

Баща на две девойки тийнейджърки, украинският балетист се включил към силите за териториална защита на столицата още на 25 февруари - ден след началото на съветската инвазия. След като нашествениците бяха отблъснати от покрайнините на Киев, Шаповал се трансферирал в Донбас - промишленият район в Източна Украйна, където се водят яростни сражения.

От Националната опера описаха някогашния балетист като " самоуверен романтик " и " смел боец ".

" Винаги е доста тежко да загубиш другар. За мен (Олександър) беше другар, брат по оръжие. Той беше заслужен човек. Душата ми е празна. За мен той постоянно ще бъде жив ", сподели Роман Туршиев, който е бил в една и съща военна част с Шаповал.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР