Стотици хора се събраха в Рамала на Западния бряг с

...
Стотици хора се събраха в Рамала на Западния бряг с
Коментари Харесай

Масови протести по света след ударите срещу болницата в Газа

Стотици хора се събраха в Рамала на Западния бряг с апели за оставката на президента на палестинската автономност Махмуд Абас

Масови митинги избухнаха в няколко страни след ударите против болничното заведение в Газа, съобщи Българска национална телевизия. Часове след удара по болница в Газа със стотици убити палестинци напрежението в Близкия изток ескалира. Хиляди излизат на улицата в Западния бряг и в мюсюлмански страни, а американският президент Джо Байдън се оказа изправен пред ненадейно предизвикателство 10 дни след началото на войната с " Хамас " при нападението ѝ против Израел на 7 октомври.

Йордания анулира среща с Байдън, който след Израел щеше да дойде там за диалози с крал Абдуллах Втори, египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и президента на Палестинската власт Махмуд Абас. Сега той ще пътува единствено до Израел, където, съгласно Белия дом, ще повдигне " сложни въпроси пред държавното управление на премиера Бенямин Нетаняху.

В болница " Ал ахли ал арабий " ( " На арабския народ " ) в град Газа са убити стотици палестинци - минимум 300 съгласно следеното от " Хамас " министерство на гражданската защита, 500 съгласно здравното министерство. С това убитите палестинци при ударите в Газа за десетте дни, откакто " Хамас " лиши живота на минимум 1400 израелци, доближават 3000 души.

Властите в Газа упрекват Израел, че е предизвикал " кръвопролитие ".

Израел упорства, че по-малката формация " Ислямски джихад " и нейни несработили ракети са причина за нещастието, наказана по целия свят. Израелската войска и държавното управление упорито разгласяват изказвания, а и видеокадри, които съгласно тях потвърждават това. Последният видеоклип е оповестен в Х със известие: " Това е трагичният резултат от изстрелването на ракети от гъсто обитаеми региони. "

Световни медии и организации означават, че тези изказвания не могат да се ревизират, само че без значение от тях напрежението се повишава, а натискът върху Израел нараства за облекчение на блокадата в Газа, където стотици хиляди се трансферираха в южната част по израелско искане. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани за " неотложно филантропично преустановяване на огъня ".

Сблъсъци имаше пред американското посолство в Ливан; шествия против Израел в Либия, Ирак и Йемен; митинги пред посолствата на Израел в Турция и Йордания, както и в окупирания Западен бряг. Палестинската власт разгласи тридневен печал.

В Бейрут протестиращите крещяха " Смърт на Израел ", в Техеран, пред английската и френската задача - " Смърт на Франция и Англия ", споделя " Франс прес ". Шиитската ливанска формация " Хизбула " разгласи " Ден на гнева ".

Ливанската формация " Хизбула " прикани през днешния ден да е " ден на невиждан яд ", на фона на митинги пред американското посолство в Бейрут, избухналите броени часове след удара, съобщи Ройтерс.

Стотици протестиращи ливанци, някои - с палестински флагове, се събраха късно нощес пред задачата на Съединени американски щати, други се стекоха пред френското посолство в Бейрут. Срещу протестиращите покрай американското посолство полицията употребява сълзотворен газ.

В столицата на Йордания протестиращи пробваха да нахлуят в постройката на израелското посолство.

Хиляди палестинци излязоха по улиците на Западния бряг. Те обявиха, че желаят да видят края на ръководството на палестинския президент, който по думите им бездействал за решение на спора.

Хиляди турци се събраха пред израелското консулство в Истанбул. Силите на реда използваха пикантен спрей и водни оръдия, с цел да разпилян тълпата. Президентът Реджеп Ердоган прикани цялото човечество да предприеме дейности, с цел да спрат невижданите жестокости в Газа.

Очаква се Съветът за сигурност на Организация на обединените нации да гласоподава нова резолюция за спора сред Израел и " Хамас " тази заран, план на Бразилия, откакто предходният, на Русия, който даже не загатваше " Хамас ", бе отритнат тази седмица.

Общо 22 арабски страни желаеха в Организация на обединените нации преустановяване на огъня в Газа. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който е относително въздържан в спора на фона на дългогодишните си остри офанзиви против Израел, съобщи тоди път, че събитията от нощес са " последният образец за израелски офанзиви, лишени от най-основни човешки полезности ".

За " Асошиейтед прес " американски представители споделят, че към този момент е ясно, че лимитираното арабско самообладание за военните интервенции ще се изпари изцяло, в случай че изискванията в Газа се влошат. Според този разбор това не просто ще помогне на " Хамас ", само че ще насърчи Иран да продъли да работи против Израел и да докара до районна рецесия.

Тази заран Съединени американски щати оповестиха и за осуетена дронова офанзива против силите им в Ирак.

Какво следва за Байдън

Посещението на Байдън в Израел бе замислено както за диалози за идната сухопътна атака в Газа в отговор на нападението от " Хамас ", по този начин и за филантропичния проект за облекчение на изискванията в бомбардираната от Израел линия, подложена на обсада.

Следващата спирка след Израел, Йордания, обаче няма да се състои, откакто срещата бе анулирана. Разговори с Абас няма да има и в двустранен формат, откакто палестинските сили за сигурност изстреляха сълзотворен газ и светошумови гранати против протестиращи в Рамалла в окупирания Западен бряг.

Според Белия дом на връщане към Вашингтон Байдън към момента счита да беседва с Абас и Сиси, въпреки че не се дават детайлности, а срещата в Йордания била анулирана по взаимно единодушие.

По-рано Байдън сподели, че Съединените щати не желаят спорът да избухне в по-широка война, само че Държавният департамент не рискува и сподели на американците да не пътуват до Ливан, до момента в който Израел и " Хизбула " разменят огън. На някои от дипломатите на Съединени американски щати в Ливан бе позволено да изоставен.

Иран, който поддържа " Хамас ", " Ислямски джихад " и " Хизбула ", предизвести Израел за ескалация, в случай че не успее да приключи експанзията против палестинците.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР