Стотици хора се събраха пред общината в Чикаго, за да

...
Стотици хора се събраха пред общината в Чикаго, за да
Коментари Харесай

Журналист от Чикаго: Българският език е признат за официален в област Кук, щата Илинойс

Стотици хора се събраха пред общината в Чикаго, с цел да видят церемонията, при която се развя българският байрак във връзка националния празник. Това описа журналистът Ваня Крамер от Чикаго. Американците желаят да научат повече за нашата история и обичаи, сподели тя. А българският език е приет за формален в щата Илинойс в област Кук, уточни още тя. 

„ Поне от пет години българите могат да попълнят декларация на български език. Съвсем неотдавна могат да си възобновят шофьорските книжки. Децата в българските неделни учебни заведения, в случай че устоят изпита за двуезичност, по-късно няма потребност да учат непознат език в лицей. Това е доста огромно достижение – единствено в случай че живееш тук и си родител, можеш да оцениш какъв брой е значимо, че детето ти през днешния ден учи майчиния си език, само че в това време може да се гордее и да каже в университета „ да, аз съм българин и приказвам, пиша и чета на български “, описа Ваня Крамер.

Българите в Чикаго са между 70 и 120 хиляди. В града има български учебни заведения, църкви, медии, които обединяват сънародниците ни отвъд океана. Предстои да бъде организиран и базар на книгата, на който ще гостуват български писатели. 

 

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР