Оцелели либийци протестират срещу властите след наводнението в Дерна

...
Стотици хора протестираха в източния либийски град Дерна, изливайки гнева
Коментари Харесай

Стотици хора протестираха в източния либийски град Дерна, изливайки гнева си срещу властите и настоявайки за отговорност една седмица след наводнението уби хиляди жители и унищожи цели квартали.

Протестиращите в понеделник се прицелиха в официални лица, включително ръководителя на базирания в източната част на либийския парламент Агила Салех, по време на демонстрацията пред джамията Ал Сахаба в града. Някои седяха на покрива му пред златния му купол, забележителност на Дерна.

„Агила, ние не те искаме! Всички либийци са братя!“ протестиращите скандираха, призовавайки за национално единство в страна, оставена политически раздробена от повече от десетилетие на конфликт и хаос.

Либия има две съперничещи си администрации, една международно призната, базирана в столицата Триполи в западната част на страната, и друго самопровъзгласило се правителство, базирано в източния град Бенгази, подкрепяно от генерал-ренегат Халифа Хафтар.

Протестът в понеделник бележи първата голяма демонстрация след наводнението, което помете Дерна, когато два язовира в хълмовете извън града се сринаха по време на мощна буря, отприщвайки опустошителен порой.

Саид Мансур, студент, участващ в протеста, каза, че иска спешно разследване на срутването на язовирите, което „ни накара да загубим хиляди от нашите любими хора“.

39-годишният Таха Мифтах каза, че протестът е послание, че „правителствата не са успели да се справят с кризата“, отбелязвайки, че парламентът
Всичко за Вашата сватба
е особено виновен.

Той призова за международно разследване на бедствието и „за възстановяване под международно наблюдение“.

Пълният брой на загиналите все още не е ясен, като хиляди хора все още са в неизвестност. Длъжностните лица дадоха много различни данни за броя на жертвите. Световната здравна организация потвърди 3922 смъртни случая.

Салех миналата седмица се опита да отклони вината от властите, описвайки наводнението като „безпрецедентно природно бедствие“ и казвайки, че хората не трябва да се съсредоточават върху това, което може или е трябвало да се направи.

Но коментаторите привлякоха внимание към предупрежденията, отправени предварително, включително академична статия, публикувана миналата година от хидролог, очертаваща уязвимостта на града към наводнения и спешната необходимост от поддръжка на язовирните стени, които го защитават.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg