Стотици хора продължават да са без ток в вече 5

...
Стотици хора продължават да са без ток в вече 5
Коментари Харесай

Юрист: Определено време без доставка на услугата се обезщетява с определена сума

Стотици хора не престават да са без ток в към този момент 5 дни. Имат ли право да получат обезщетение?

" При съществуване на форсмажор или неопреодолима мощ търговецът се освобождава от отговорност. Всяка година имаме снегове и прекъсвания на тока, обаче тази година тематиката стана водеща. Видя се отговорно държание от страна на мрежовите оператори. Вече приказваме не за форсмажор или неопреодолима мощ, а за наподрязани клони - за неизпълнени отговорности на мрежовия оператор. Трябва да се гледа случай по случай, само че не от сдружението ", заяви Богомил Николов от " Активни консуматори ".

Адвокат Пламен Борисов на собствен ред разяснява, че елементарно може да се потвърди, че клоните не са подрязани. 

" Законът ясно е споделил: неопреодолима мощ е непредвидено или непредотвратимо събитие. Всички знаехме, че ще има изобилен снеговалеж. Знаехме, че ще има листа по дърветата, които не са паднали. Събитието не е непредвидимо. Не е непредвидимо, че има неподрязани клони. Ако стане война или падне аероплан, това в действителност е неопреодолима мощ ", изясни той пред Bulgaria ON AIR. 

Определено време без доставка на услугата се обезщетява с избрана сума и това не се нуждае от доказване, стана ясно от думите на юриста. Автоматично фактурата ни се понижава.

" В цялата ми кариера аз не знам случай някой да е получил 30 лв. ", означи Николов.

" Тази процедура явно е направена по този начин, че да не работи, а хората нямат време да се занимават с такива работи. Ако вредите ни са задоволително огромни, тогава може да се заведе по-сериозен риск ", съгласи се Борисов.

Според юриста, в случай че се другар всички потърпевши и адвокатска адвокатска фирма заведе иск за обезщетение, тогава ще се получи много добър резултат, само че това в България не работи. Имаме подобен закон, нямаме такава процедура, посочи той.

" Плащаме заплати на хората в регулатора. Най-реалистично е да разчитаме на неговата роля и интервенция. Хората няма да тръгнат по просеките с фотоапарати да снимат паднали клони. Има указател, в който се отразяват всички спирания. Регулаторът има достъп до тази информация. Трябва да намерим метод по какъв начин да изиска автоматизирано погашение на компенсациите и доклад в кои случаи е изплатено ", сподели още Богомил Николов.

При вреди с електроуреди имате период от 72 часа да сигнализирате за вредите и да бъде осъществена инспекция от оценители от сдружението. Според Николов сме жертва на процедури, които са написани да ги има, само че не и да се ползват.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР