Стотици хора бяха арестувани в Москва на мирна, но непозволена

...
Стотици хора бяха арестувани в Москва на мирна, но непозволена
Коментари Харесай

Стотици бяха арестувани на митинг в Москва

Стотици хора бяха задържани в Москва на мирна, само че непозволена от управляващите проява в центъра на съветската столица против хипотетичната безотговорност и корупция измежду органите на реда, съобщи БНР. Според полицията са арестувани 200 души, само че правозащитници оповестиха, че задържаните са над 400. 

 

Протестът с присъединяване на към 1200 души бе в поддръжка на арестувания предходната седмица проверяващ публицист от уеб страницата „ Медуза “ Иван Голунов. Той бе упрекнат в опит за продажба на опиати. Завчера обаче Голунов изненадващо бе освободен и вестта заяви персонално министърът на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Голунов бе освободен от отговорност поради липса на доказателства, а делото против него бе закрито. 

Арестът му предизвика вълна от отвращение освен измежду сътрудници на Голунов, само че и измежду политици и актьори.

Протестната акция бе проведена в дните, до момента в който Голунов бе арестуван, и не бе анулирана макар срещата по-рано вчера на московските управляващи с уредниците, които бяха предизвестени, че нямат позволение за провеждането ѝ. Вчера в страната бе маркиран Денят на Русия, в Кремъл имаше тържествена гала. 

В началото на проява при метростанция " Чистие пруди "  полицията стартира да задържа главно участници, пристигнали с плакати, и тези, които се застъпвали за тях, заяви " Ведомости ". След известно време обаче полицията сменя тактиката, стартира да загражда улиците в близост и да задържа преминаващи без пояснения, както бил арестуван и един от публицистите от изданието. Сред арестуваните е и опозиционерът Алексей Навални, както и публицисти на водещи съветски и западни медии като организация Ройтерс, " Комерсант ", " Дожд ", " Медуза "  и " Ведомости ".  

Преди ареста си Голунов е работил върху материал за погребалната промишленост и вчера главният редактор на „ Медуза “ Иван Колпаков даде обещание, че текстът ще бъде оповестен.

Междувременно шефът на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев съобщи, че няма информация в тази ситуация с журналиста да са отговорни чиновници на спецслужбите. Но в случай че някой е нарушил закона, той абсолютно би трябвало да понесе наказване, добави Патрушев. Във вторник, когато разгласи преустановяване на делото против Голунов, вътрешният министър Колоколцев заяви, че ще изиска уволнението на двама генерали от Министерство на вътрешните работи поради случая и че ще бъде извършена инспекция за правомерността на дейностите на служителите на реда, взели участие в ареста на Голунов. Засега те са отстранени от работа.

 

Коментар - на стр.14
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР