Стотици хиляди шестваха по улиците на големите американски градове с

...
Стотици хиляди шестваха по улиците на големите американски градове с
Коментари Харесай

Стотици хиляди в 800 града протестираха срещу оръжията

Стотици хиляди шестваха по улиците на огромните американски градове с искане за по-строг надзор върху оръжията. Митинги от самодейността " Марш за нашите животи " се организираха в над 800 града по целия свят.
 
Стотици хиляди младежи и техни поддръжници се събраха в столицата на Съединени американски щати и други градове, с цел да желаят ограничения за усилване на контрола над огнестрелните оръжия. В столицата Вашингтон се събраха към половин милион души.
 Марш за нашите животи БГНЕС
Звездите Пол Маккартни и Дженифър Хъдсън се включиха в митинги за усилване на контрола над огнестрелните оръжия в Съединени американски щати, съобщи Асошиейтед прес. И двамата са персонално наранени от принуждение, при което са употребявани огнестрелни оръжия. Хъдсън извърши " The Times They Are a-Changin' " в края на митинга във Вашингтон, кръстен " Похода за нашия живот ". Майка й, брат й и 7-годишният й племенник бяха убити през 2008 година.
 
Маккартни съобщи, че е решил да се причисли към шествието в Ню Йорк поради убийството на Джон Ленън. Музикантът беше погубен в Манхатън през 1980 година.
 Марш за нашите животи БГНЕС
Белият дом съобщи нощес, че приветства решението на множеството смели млади американци да упражнят правата, давани им от Първата корекция на американската конституция, съобщи ДПА, цитирайки заместител говорителката на Белия дом Линдзи Уолтърс. Първата корекция подсигурява свободното слово и правото на спокойно събиране, както и правото да се подават петиции до държавното управление без заплаха от санкции.
 
" Гарантирането на сигурността на нашите деца е измежду най-важните цели на президента ", добави тя, наблягайки, че Доналд Тръмп е подканил Конгреса на Съединени американски щати да гласоподава два закона за надзор над оръжията, а в петък министерството на правораздаването е разгласило наредба, забраняваща механизмите, превръщащи полуавтоматичните пушки в противозаконни картечници.
 Марш за нашите животи БГНЕС
Активисти се срещнаха с голям брой участници в към 800-те митинги в Съединени американски щати. Те записаха за присъединяване в изборите доста младежи, които ще гласоподават за първи път, с желанието на идните след осем месеца избори в средата на президентския мандат на Тръмп да смъкват от постовете им конгресмени, противопоставящи се на контрола над оръжията, съобщи Ройтерс.
 
В голям брой градове в западната част на Съединени американски щати бяха проведени контрадемонстрации на последователи на Втората корекция на Конституцията на Съединени американски щати (гарантираща свободното владение на оръжие), отбелязва АП. Като цяло те имаха по-малък брой участници.
 
Американският сенатор Марко Рубио предизвести деятелите и участниците в митингите, че би трябвало да намерят опция за компромис с придържащите се към разнообразни възгледи. " Протестите са легален метод да изразите мнението си, само че в нашата система на ръководство смяната изисква да се откри опция за компромис с тези, които имат разнообразни възгледи ", акцентира републиканецът от щата Флорида, в чийто изборен регион се намира гимназията " Марджъри Стоунман Дъглас ". Нападението против образователното заведение, осъществено предишния месец, докара до гибелта на 17 души и стана мотив за митингите.
 Марш за нашите животи БГНЕС
Забраната на устройствата, превръщащи полуавтоматичните пушки в автоматизирани, подобренията на инспекциите на правосъдното минало и други триумфи бяха реализирани посредством взаимни отстъпки, акцентира Рубио.
 
Йоланда Кинг, внучка на Мартин Лутър Кинг, съобщи пред протестиращите във Вашингтон, че и тя има фантазия - за свят без огнестрелни оръжия. Изказването й подсещаше на известната тирада на Кинг от 1963 година, в която той приканва за унищожаване на расизма в Съединени американски щати.
 Марш за нашите животи БГНЕС
Стотици поданици на канадските градове Торонто и Монреал също се събраха в поддръжка на усилването на законите за надзор над оръжията в Съединени американски щати. Те организираха шествия пред американските консулства в тези градове, отбелязва ТАСС.
 
Папа Франциск прикани младежите да продължат да надигат глас и да не позволяват по-старите генерации да ги накарат да мълчат или да приспят идеализма им, съобщи Ройтерс. На тържествена литургия по случай католическата Палмова неделя, след която стартира Страстната седмица, папата прикани младежите да не се оставят да бъдат манипулирани. Изкушението да принудиш младежите да мълчат постоянно е съществувало. Винаги е имало способи да бъдат накарани младите да мълчат и да бъдат невидими, да бъдат в захлас, да са кротки, да не задават въпроси и да не слагат нищо под подозрение, сподели той. Скъпи младежи, вие носите у себе си способността да надигате глас. Бъдете като хората, приветствали Исус с палмови клончета, а не като тези, които единствено дни по-късно са крещели " Разпни го ", прикани Светият отец.
 Марш за нашите животи БГНЕС
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР