Стотици хиляди протестиращи се събраха в Алжир, за да поискат

...
Стотици хиляди протестиращи се събраха в Алжир, за да поискат
Коментари Харесай

Стотици хиляди алжирци призовават за оставката на Бутефлика

Стотици хиляди протестиращи се събраха в Алжир, с цел да изискат оставката на президента Абделазиз Бутефлика, дни откакто главнокомандващия армията прикани за неговото премахване.

Алжирските жители, излезли по улиците в шестия си подред петък от митингите, не са просто ядосани на боледуващия си президент, а желаят и да смъкват цялата политическа система, считана от тях за корумпирана и недосегаема.

По булевардите на Алжир доминират младежи и техните фамилии. Полицейски хеликоптери обикалят над главите им и полицейски коли за битка с безредиците са обкръжили чувствителни квартали, само че настроението е най-вече празнично.

Това е първият митинг, откогато оглавяващия армията на Алжир прикани по-рано тази седмица за парламентарен развой за оповестяване на президента Абделазиз Бутефлика за неспособен за работа. Други политици и партии поддържаха концепцията като решение на политическата рецесия в страната, богата на газ.

Но протестиращите виждат предлагането като метод за прикрития политически хайлайф да резервира властта си и да назове определен от него правоприемник на Бутефлика, който е надалеч от очите на обществеността след инсулт през 2013 година

Гневът по отношение на конституционния развой е от главно значение за митинга в петък. Мнозина повдигнат банери, призоваващи за овакантяване на началника на армията Ахмед Гайд Салах или базирайки се на член 102 от Конституцията, която Салах предложи да бъде употребена, с цел да се проправи пътя за свалянето на Бутефлика.

Друг банер упреква политическия хайлайф, че е “Али Баба и 40-те разбойници ”. Трети пък прокламира: “Не Москва, не Париж, не Вашингтон – изборът би трябвало да бъде алжирски ”, във връзка с опасенията за задгранична интервенция в рецесията. Бивша френска колония с тесни връзки с Франция, Алжир е всесилен съдружник на Москва през руската ера, само че през последните години също е основен сътрудник на Съединени американски щати и Европа в битката с тероризма.

Фрустрацията бе ориентирана и към брата на Бутефлика, Саид. Малка група протестиращи се пробваха да изблъскат публицисти от телевизия “Енахар ”, считани за близки до Саид Бутефлика, с крясъци “Срам! ”, преди други протестиращи да ги разделят.

Когато митингите избухнаха предишния месец, гневът на стачкуващите се концентрира повече върху самия Бутефлика с гледище той да се откаже от упоритостите си за пети мандат след 20 години власт.

Скоро по-късно Бутефлика отдръпна кандидатурата си за изборите, само че също по този начин анулира гласуването на 18 април в очакване на промени в електората, пораждайки опасения, че той ще се прилепи към властта за неопределен срок.

Бутефлика се опира на изказванията си, че е донесъл мир на своята нация след кървавата революция от 90-те години на предишния век, само че някои от най-силните му поддръжници се обърнаха против него тази седмица.

Протестиращите са изключително вбесени от корупцията. Алжирски медиен шеф, който бе арестуван в четвъртък и освободен часове по-късно, съобщи, че е задържан, тъй като обществено е осъдил политическата корупция. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР