Стотици хиляди отглеждани риби умряха от студ в лагуна в

...
Стотици хиляди отглеждани риби умряха от студ в лагуна в
Коментари Харесай

Студът изби хиляди риби в северозападна Гърция

Стотици хиляди отглеждани риби умряха от мраз в лагуна в северозападна Гърция, откакто страната бе ударена от снежна стихия тази седмица, оповестява Българска телеграфна агенция.

Умрелите риби, ципура и бяла ципура, започнаха да изплуват на повърхността на лагуната Ричо в езерото Дрепано рано във вторник, откакто температурата на водата падна до 0 градуса по Целзий.

Щетите са големи, прави оценка се, че тук има 50 тона умряла риба, съобщи Йоанис Узуноглу, който работи в държавната рибна плантация, откакто събра част от рибите в своята лодка.

През всичките последни години, през които протоколирам и меря температурите в региона, в никакъв случай не съм очаквал да имаме толкоз ниски минусови температури, сподели той.

Страните в района бяха ударени от извънредно студено време, в това число Атина, която бе покрита със сняг. Заграждението на лагуната е попречило на рибите да доплуват до по-дълбоките води на езерото или морето, с цел да оцелеят, съобщи ученият Константинос Пердикарис от Отдела за рибно стопанство.

Те са умряли от термален потрес, сподели Пердикарис, който посети лагуната във вторник.

Ципурата, за разлика от другите риби, е сензитивна на ниските температури и не може да оцелее под 4 градуса по Целзий, сподели Пердикарис.

Обикновено температурите в лагуната по това време са 7-8 градуса.

Всяка година ги освобождаваме в езерото, само че тази година, за жалост, нямахме време да ги освободим в точния момент, тъй като студът пристигна бързо, сподели Узуноглу.

В рибната плантация има 600 000 риби от разнообразни типове. Другите типове не са потърпевши, уточнтява Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР