Стотици хиляди мюсюлмани от цял свят се събраха в Саудитска

...
Стотици хиляди мюсюлмани от цял свят се събраха в Саудитска
Коментари Харесай

Мюсюлмани от цял свят се събраха в Саудитска Арабия за най-големия хадж

Стотици хиляди мюсюлмани от целия свят се събраха в Саудитска Арабия през днешния ден за началото на най-многолюдния хадж от началото на коронавирусната пандемия преди повече от две години, съобщи ДПА.

Саудитски медии демонстрираха през днешния ден по какъв начин поклонници напущат свещения град Мека и се насочат към близката котловина Мина, където ще прекарат нощта, преди да се насочат към хълма Арафат, където хаджът на следващия ден ще доближи своята връхна точка. Саудитската телеграфна организация СПА не уточни прецизен брой на пристигналите в Мина, намираща се на седем километра от Мека.



През април държавното управление в Рияд заяви, че тази година ще усили до един милион броя на участниците в хаджа, саудитци и чужденци. През предходните две години числеността на поклонниците бе доста понижена поради разпространяването на ковид. Например предходната година те бяха към 60 хиляди и всички трябваше да са наложително имунизирани против вируса.

Преди пандемията нормално към 2,5 млн. души от страната и чужбина идваха за това най-важно поклонение за мюсюлманите. Тази година право да се включат в хаджа имат единствено лица под 65-годишна възраст, които са изцяло имунизирани.

Всеки почитател на исляма е задължен най-малко един път в живота си да извърши поклонение на светите места, в случай че неговото финансово и физическо положение разрешават това, уточни ДПА.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР