Стотици хиляди мексиканци се присъединиха към протести в неделя срещу

...
Стотици хиляди мексиканци се присъединиха към протести в неделя срещу
Коментари Харесай

Хиляди протестират срещу институционалната реформа на Лопес Обрадор в Мексико

Стотици хиляди мексиканци се причислиха към митинги в неделя против радикалната промяна на институциите, водена от популисткия президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, наричайки я опасност за демокрацията.

По време на петте години на поста Лопес Обрадор понижи бюджетите на доста държавни институции и неотдавна предложи членовете на борда на изборния орган INE и съдиите във Върховния съд да бъдат директно избирани. Той споделя, че визията му ще спести пари и ще направи управляващите по-отговорни.

Групи на гражданското общество, учени и съпротива предизвестяват, че предложенията ще навредят на инспекциите и балансите. В неделя тълпи, облечени в розово – цветът на логото на INE – и развяващи национални флагове маршируваха през Мексико Сити и други градове, с цел да отхвърлят визията на президента.

„ Прекарахме повече от 40 години в построяването на демократична стълба, “ Лоренцо Кордова, някогашен началник на INE, сподели в тирада на централния площад в Мексико Сити. „ Днес, от позиция на власт ....

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР