Стотици хиляди лалета, разцъфнали на едно място във всички цветове

...
Стотици хиляди лалета, разцъфнали на едно място във всички цветове
Коментари Харесай

Килим от стотици хиляди лалета разцъфна в Истанбул

Стотици хиляди лалета, разцъфнали на едно място във всички цветове на дъгата – такава разноцветна, обилна приказност съставлява тези дни историческият площад Султанахмет против храма Света София в Истанбул.

Come to Istanbul in April and enjoy the Tulip Festival!https://t.co/MWHwmirSBrpic.twitter.com/tRNtticZju

— World Love Flowers (@worldloveflower) April 9, 2018

За четвърти път тук бе засаден голям пъстроцветен килим от 565 хиляди лалета, които разцъфнаха на повърхност от 1740 кв.м. Килимът ще бъде открит през днешния ден със специфична гала.

Специализирани по цветарство екипи на истанбулската огромна община под управлението на дизайнери по ландшафта през последните дни непрекъснато засаждаха цветята на Султанахмет, с цел да може да разцъфнат и да покрият целия площад.

The Istanbul International Tulip Festival is held every April. And it features the world's largest 'tulip carpet' pic.twitter.com/hSjHvDPQTk

— TRT World (@trtworld) April 7, 2018

Цветният килим от лалета на Истанбул, за който се твърди, че е най-големият в света, е една от основните атракции на годишния Фестивал на лалето, който тази година се организира за 13-и път в дните от 1 до 30 април.

Фестивалът се трансформира в емблемата на Истанбул, тъй като милиони туристи от страната и от чужбина, в това число и от България, идват особено за него. А килимът от разцъфнали лалета е една от кулминационните точки на фестивала.

Числото 565 хиляди символизира 565 година от завладяването на Константинопол през 1453 година – събитие, което се празнува в края на месец май.

По данни на истанбулската огромна община за тазгодишния фестивал на лалетата са били засадени 30 млн. лалета от 129 типа. Хиляди паркове, площади и улици са покрити с цветя.

It's time for tulips in #Istanbul! Discover the ancient soul of this colourful city during the 13th Istanbul Tulip Festival until 30 April. #movenpickistanbulpic.twitter.com/GTZC60tySP

— Mövenpick Hotel Istanbul (@movenpickist) April 11, 2018

Лалето заема особено място в културата и бита на турците. “Епохата на лалето” се назовава интервалът в османската история, през който империята се отваря към света, а литературата, музиката, изкуствата получават необятно разпространяване.

Макар през днешния ден в огромна степен да асоциираме Холандия като страната на лалетата, турците се гордеят със своите лалета и претендират, че техните земи са същинската татковина на красивото цвете. Османлиите са пренесли през Х в. лалето в Анадола, а оттова то е било пренесено от морски пирати в Холандия, а след това и в Германия. Според експертите латинското наименование на лалето “тюлипа” идва от турската дума “тюлбент” /мек плат, марля/.

Турция и Холандия към този момент не спорят коя е прародината на нежното цвете. Истанбулският фестивал на лалетата през 2013 година бе отдаден на 400-годишнината от началото на двустранните връзки сред Турция и Холандия. Двете страни започнаха да обменят опит и експерти по лалетата.

Преди години Турция внасяше луковици от чужбина, само че към този момент ги създава сама за вътрешно ползване и за експорт. Окръг Коня, ситуиран в равнинен регион в Централна Турция, е прочут с развъждането на най-вече и разнородни луковици на лалета. Стотици хиляди фамилии са заети в развъждането им. Тук се отглеждат над 80 типа лалета, които се изнасят в десетки страни, в това число и в България.

/БТА/

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР