Стотици хиляди излязоха по улиците на Варшава в неделя на

...
Стотици хиляди излязоха по улиците на Варшава в неделя на
Коментари Харесай

Най-голямото демократично събрание в историята. Огромен протест срещу правителството на Полша

Стотици хиляди излязоха по улиците на Варшава в неделя на един от най-големите антиправителствени митинги, които полската столица е виждала през последните години.

Доналд Туск, водачът на Гражданската коалиция, най-голямата групировка на опозицията, твърди, че на митинга са участвали до 500 000 души, което съгласно него го прави " най-голямото демократично заседание в историята на демократична Полша ". Туск беше ръководител на Европейския съвет от 2014 до 2019 година

Кметството на Варшава дефинира броя на стачкуващите на половин милион. Според неофициална информация от полицията, представена от ПАП, присъстващите са били към 150 000 души.
Срещу високите цени и лъжите...
Туск прикани за митинг против " високите цени, кражбите и лъжите, за свободни избори и демократична, европейска Полша ".

Идеята за шествието получи нов подтик тази седмица от разногласията към закона за основаване на комисия, която да проверява хипотетичното съветско въздействие върху полската политика.

Според критиците му законът заплашва честността на идните през есента парламентарни избори в Полша, защото не разрешава на хора като Туск да се кандидатират.

Датата 4 юни беше определена и тъй като на тази дата се навършват 34 години от първите отчасти свободни избори в Полша, които проправиха пътя за завръщането на страната към демокрацията.
 Кметът на Варшава Рафал Тшасковски, водачът на главната опозиционна партия
В обръщението си към хиляди хора на Замковия площад във Варшава в края на шествието Туск съобщи: " Защо половин милион поляци излязоха на улицата през днешния ден? Защото усещаме, че от години Полша се ръководи от хора, които не могат да обичат, които фалшифицираха думата " взаимност " и които лишават свободата ни всеки ден, парче по парче. "
" Демокрацията умира в безмълвие "
" Демокрацията умира в безмълвие ", продължи той. " От през днешния ден нататък няма да има повече безмълвие. Днес вие издигнахте глас от името на 38 милиона полски дами и мъже, издигнахте глас за демокрацията, с цел да не умира тя, макар ежедневните офанзиви на ПиС, Качински (управляващата партия " Право и правдивост " и нейния водач Ярослав Качински ) и това държавно управление против нейните основи. Не, демокрацията в Полша няма да почине. Няма да има безмълвие. Ние ще крещим мощно. "

По-рано Рафал Тшасковски, кмет на Варшава и почитан член на Гражданска платформа, най-голямата опозиционна партия, съобщи пред множеството, че би трябвало да се възвърне " общността на свободните и смели хора ".

" Събуди се, Полша! Особено във времена, когато управляващите се пробват да унищожат демокрацията, да политизират всички самостоятелни институции, когато на процедура ни извеждат от Европейския съюз или ни слагат в периферията, тогава приказваме за независимост ", сподели той. " Ние, нацията, всички вие от цяла Полша, имаме право ясно да кажем каква Полша желаеме. Искаме демократична, отворена и европейска Полша ", добави Тшасковски.
Стари политически лисици
Министър-председателят Матеуш Моравецки омаловажи митинга, като сподели, че е бил проведен от остарели политически " лисици " и надалеч не е била спонтанна проява, за каквато явно са призовавали.

" Малко ме разсмива, когато остарели лисици, които са в политиката от доста, доста години, провеждат антиправителствено шествие и го показват като импровизиран цивилен митинг ", добави той.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР