Стотици хиляди испански здравни работници в неделя протестираха в Мадрид

...
Стотици хиляди испански здравни работници в неделя протестираха в Мадрид
Коментари Харесай

Стотици хиляди здравни работници протестираха в Мадрид

Стотици хиляди испански здравни служащи в неделя стачкуваха в Мадрид против положението на това, което те дефинират като унищожена от консервативното районно държавно управление здравна система, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Правителството в Мадрид е обект на рецензии през последните години, изключително откакто през 2020 година стартира пандемията от COVID-19, поради неприятното кадрово застраховане на лечебните заведения и центровете за първична здравна помощ. Протестиращите настояват, че то ликвидира публичните здравни услуги и дава преимущество на частни снабдители на здравни услуги.

" Те понижиха заплатите ни, вместо да ги покачат. Ние сме затрупани с работа и нямаме никаква поддръжка. Ние сме застрашени да изчезнем ", сподели пред " Ройтерс " Лилиан Рамис, на 61 години, здравна сестра в болница " Ел Молар " в Мадрид. Регионалните държавни управления в Испания са виновни за огромна част от бюджета за опазване на здравето като част от децентрализираната политическа система на страната. Говорител на районното държавно управление дефинира броя на хората, които излязоха на митинг по улиците на централен Мадрид, на 250 хиляди души, до момента в който уредниците считат, че броят им е близо 1 милион.

Хиляди здравни служащи демонстрираха през вчерашния ден и в Сантяго де Компостела, в Северозападна Испания, призовавайки за опазване на системата на публичното опазване на здравето. Полицията заяви, че 20 хиляди са излезли по улиците.

През ноември минаха през Мадрид в поддръжка на здравните служащи, които упорстват за по-добри условия на труд, напомня " Ройтерс ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР