Стотици хиляди германки стават жертва на сексуално насилие след Втората

...
Стотици хиляди германки стават жертва на сексуално насилие след Втората
Коментари Харесай

Масовите изнасилвания през 1945: За руснаците бяхме беззащитни жертви


Стотици хиляди германки стават жертва на полово принуждение след Втората международна война. Изнасилванията през 1945 са били всеобщи, доста от дамите поставят завършек на живота си. Трагичните им ориси задълго остават тема-табу.

" Бях слаба, също така колелото ми беше доста натоварено, тъй че бях безпомощна пред руснаците и не можах да се защитя, когато ме смъкнаха на земята ", споделя Клара М. от Магдебург за случилото ѝ се през 1945, когато трима червеноармейци я съборили в канавката и я изнасилили. През това време минали голям брой коли, само че никой не спрял, макар рева и виковете на дамата.

Понякога действителността надминава и най-противните пропагандни неистини. В края на войната измежду немските войски и цивилните жители настойчиво се носи слухът, че руският пропагандист Иля Еренбург е призовал напредващите червеноармейци към всеобщи изнасилвания на немски дами. Това е потвърдена неистина, само че през 1945 година изнасилванията фактически се трансформират в всеобщ феномен.

Точни данни за осъществените полови насилия няма

Точни данни за броя на германките, станали жертви на полово принуждение след края на войната, не могат да бъдат открити - заради това, че множеството от жертвите мълчат от позор. Според разнообразни експертни оценки те са сред 500 000 и 2 милиона. Затова не ни остава нищо друго, с изключение на да се концентрираме над самостоятелните ориси.

Берлинчанката Барбара В. написа в дневника си на 27 април 1945 следното: " Бях излязла да купя захар, когато двама ме натикаха в един вход. Свалиха ме на земята и ми подвигнаха полата. Беше извънредно, само че можеше да се чака ".

За мнозина ужасът не завършва с изнасилването. Клара М. от Магдебург забременява, само че не желае " съветско дете ". Подава молба за аборт в здравната работа. Райхсфюрерът на Секретен сътрудник Хайнрих Химлер още през март 1945 е разпоредил, че бременностите от " насилствен полов контакт с червеноармейци " следва да бъдат прекратявани. Но по това време в обществото като цяло господстват доста по-строги разбирания по отношение на абортите, а медиците от здравните служби - най-вече мъже - изискват от бременните подробни и достоверни описания на изнасилванията, с цел да дадат позволение за абортите.

Тема-табу и в двете елементи на Германия

Германия, февруари 1945

Именно заради това единствено една дребна част от дамите се вземат решение да приказват за претърпяното оскърбление или да подадат недоволство до полицията. Жертвите на полово принуждение се срамят и се притесняват от дискриминация. На всеобщите изнасилвания и в двете елементи на Германия е наложено безмълвие - те се трансформират в табу. Минават повече от 40 години, до момента в който се разкрие истината за тях. Една от първите, които повдигат този въпрос, е режисьорката Хелке Зандер - през 1992 във филм, отдаден на изнасилванията от 1945.

Екипът, проучил тематиката, стига до извода, че съветските бойци в Берлин (които са били към 450 000) са изнасилили в първите три месеца на окупацията към 110 000 дами и девойки - седем % от всички жителки на града. При това над половината от тях - неведнъж.

Към една пета от тях забременяват. А сред лекари и пациентки се открива безмълвен консенсус - най-добре никакви " съветски деца ". Повечето от бременностите са прекратени. Една от тези дами, за които споделя списание " Шпигел ", си спомня: " Никой не може да си показа какъв брой всеобщи бяха абортите тогава ".

Изнасилвали са освен руснаците

Но изнасилвачите през 1945 не са единствено руснаци. След като през април 1945 френските войски завземат Щутгарт, полицията записва единствено в границите на 10 дни 1389 изнасилвания, осъществени от френски жители.
Редакцията предлага
Срещу американци (чието военно наличие в Германия възлиза на 1,6 милиона души) от март до май 1945 са извършени 487 правосъдни процеса в американски военни съдилища. Документирани са 1500 случая на изнасилвания.

Историчката Мириам Гебхард обаче е уверена, че броят на изнасилванията, осъществени от американци, е доста по-висок. В своята книга „ Когато дойдоха бойците " Гебхард твърди, че към 190 000 немски дами са станали жертва на изнасилвания от страна на американски бойци. А във връзка с наложеното преди време безмълвие върху тематиката споделя следното: " За обществеността тази тематика дълго време не е съществувала, защото политиците в двете немски страни не са желали да се проявят като нелоялни пред съответните окупационни сили ".

Изнасилените дами се усещат посрамени и омърсени. Те мълчат и се пробват да не помнят. Много от тях стигат до самоубийство. Както показва " Ди Велт ", последните, които и през днешния ден към момента могат да си спомнят за страха от тези седмици, са надалеч над 80-те. Сред тях несъмнено има и такива, които са били изнасилени преди време, само че множеството по този начин и не са говорили в никакъв случай за това.

Сексуалното принуждение - част от съвсем всяка война

" Ди Велт " акцентира, че публични заповеди за прояви на принуждение по отношение на дамите от страна на окупационните войски не е имало - това е несъмнено. Точно противоположното - командирите на разнообразни руски елементи даже са издали напълно еднопосочни забрани. Но явно насилието над дами е било общоприета процедура.

Причините са разнородни: възприятие на яд и възмездие, а евентуално и блян посредством изнасилванията на дамите да бъде унизена цялата немска нация. Най-важният претекст обаче несъмнено е било задоволството от усещаната безспорна власт над беззащитните жертви. За страдание половото принуждение не е извънредно - то е част от съвсем всяка война.

*****

Вижте и това видео на Дъждовни води:
Наричат ги " невидимите деца "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР