Стотици хиляди български граждани живеят у нас без документ за

...
Стотици хиляди български граждани живеят у нас без документ за
Коментари Харесай

Много хора, които живеят под наем, се сблъскват със сериозен проблем

Стотици хиляди български жители живеят у нас без документ за идентичност. Това установи проучване на Националната застъпническа акция по план " Невидимите, които виждаме “, представени от " Сега ".

Първоначално концепцията е била да се помогне на бременни дами без документи за идентичност, които са отвън системата. " Започвайки с младите майки да изследваме казуса, се оказа в действителност, че той е доста по-голям ", коментира пред БНР(link is external) експертът Люба Батенбергска от Фонда за предварителна защита на престъпността " Инициатива за гражданска интензивност “.

Организацията е поискала от Министерство на вътрешните работи информация по Закона за достъп до социална информация, от която станало ясно, че 123 000 души към март предходната година са без годна персонална карта. " Поискахме още веднъж данни към 1 декември и броят на жителите без годна персонална карта към този момент беше 150 000. Тоест, съвсем 30 000 повече за 9 месеца ", добави Батенбергска.

По нейни думи казусът е почнал през 2012 година с измененията в Изборния кодекс, които да лимитират изборния туризъм. " Имаше общини, в които преди локалните избори се записаха 10-20-50 индивида на един адрес. Заради това народните представители одобриха изискване всеки гражданин да потвърждава адреса, на който живее, с документ за благосъстоятелност или контракт за наем. Въведе се и ограничаване какъв брой индивида могат да живеят на един адрес, като за един човек би трябвало да има 10 кв. м жилищна повърхност ", изясни експерът.

Най-честият проблем пред издаването на персонален документ е, че адресът липсва в така наречен класификатор на непрекъснатите и сегашни адреси.

" Ако вашият парцел е отвън този класификатор, вие не можете да получите документ за идентичност ", посочи Батенбергска. Освен това има доста притежатели на къщи, които са изгубили документа си собственост. Хората, които живеят чартърен, също се е сблъскват с казуса да докажат своето жителство, защото притежателите не желаят да заявяват приходите си и надлежно не издадат контракт за наем. 

Общинските комисии по регистрация пък нямат нужния статут за трайно решаване на казуса.

" Те отиват, вършат констатация и по този начин. Проблемът е, че в Закона за гражданските документи на тези комисии не са им планувани съответни пълномощия. А от констатацията нищо не следва ", изтъкна Люба Батенбергска.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР