Стотици граждани се събрана на протест пред Съдебната палата в

...
Стотици граждани се събрана на протест пред Съдебната палата в
Коментари Харесай

Жена, живот, свобода. Стотици излязоха на протест срещу насилието над жени в няколко града в България

Стотици жители се събрана на митинг пред Съдебната палата в София, с цел да покажат взаимност с всички, претърпели или станали жертва на принуждение, учредено на пола. Те насочиха претенции за основаване на спешни и консултативни центрове във всяка област в страната, правене на публична статистика за насилието учредено на пола, както и въвеждане на просветителни стратегии за предварителна защита на половия тормоз.

Събитието се организира в Международния ден за елиминиране на насилието против дами . В София сходно събитие се.

Протестиращите скандираха „ Няма да мълчим! Няма да поносим “.

От уредници на събитието в София „ Феминистки мобилизации “ споделиха, че събитието цели да покаже и взаимност с дамите в Иран, Украйна, Палестина, Йемен, Мианмар, Афганистан, Сирия.

Иран е обзет от антиправителствени митинги поради, която беше задържана за погрешно носене на забрадката си.

„ Тази година стана още по-ясно, че войната има най-опустошителни последици за дамите. Масови изнасилвания, систематичен полов тормоз, липса на достъп до жизненоважни запаси и животозастрашаващи условия са единствено част от трудностите, пред които се изправят дамите в страните с настоящи военни спорове “, написаха уредниците.

Те упорстват за ограничения, които да подсигуряват правата и на дамите от ромските и други малцинствен генезис, ЛГБТИ+ дамите, дамите с увреждания и други

Във Велико Търново Международният ден за елиминиране на насилието над дами беше маркиран с спокойно бдение. Пред постройката на Съдебната палата в града доброволци раздаваха оранжеви рози на дамите минувачи и обясняваха за казуса.

„ В община Велико Търново от началото на годината в спешните центрове за хора - жертви на принуждение и на трафик, са минали над 300 души “. Това сподели Росица Димитрова , шеф на Дирекция „ Социални действия “ в Община Велико Търново, цитрана от Българска телеграфна агенция. Тя добави още, че сериозен проблем съставлява и насилието на възрастни дами и дами с разнообразни типове болести.

Подобни събития се организираха още в Пловдив и Варна.

По неофициални данни през 2021 година в България минимум 22 дами са убити от мъже, а в множеството случаи са обвинени техни близки. По данни на неправителствени организации всяка трета жена е претърпяла принуждение.

По всяка трета жена възраст сред 18 и 29 години е била насилвана от собствен сегашен или някогашен сътрудник. 12% от дамите на възраст межу 18-74 години са претърпели най-малко един случай на физическо или полово принуждение в миналото през живота си като възрастни, без значение кой е причинителят и каква е била връзката им с него.

Връзка с горещата телефонна линия за потърпевши от принуждение на фондация " Анимус " можете да осъществите на телефоните 0800 1 8676 и 02981 76 86.

Връзка с фондация П.У.Л.С. можете да осъществите на телефоните +35976 60 10 10 и +35976 60 33 60, както и на имейл адрес.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР