Стотици граждани се събраха пред фонтана около президентството в 61-вия

...
Стотици граждани се събраха пред фонтана около президентството в 61-вия
Коментари Харесай

61-и ден: Прожектираха кадри от ексцесиите на 2 септември

Стотици жители се събраха пред фонтана към президентството в 61-вия ден на митингите с искане за оставка на държавното управление и на основния прокурор. Около 20 часа придвижването по бул. " Цар Освободител " в региона бе блокирано от мобилната естрада на митинга.

Върху фасадата на Народното събрание бяха прожектирани всеобщо популяризирани в обществените мрежи фрагменти с използване на груба полицейска мощ против протестиращи по време акцията " Велико национално въстание " на 2 септември. Прозвучаха и записите с гласакато на премиера Бойко Борисов.

Щом държавното управление не е предостатъчно от своя народ, да си направи избори и да си избере собствен народ. Този апел насочиха основателите на митингите от Отровното трио. Скулпторът Велислав Минеков сподели, че в последните години има последователен обир, който е освен финансов. " Откраднаха част от живота ни, бъдещето ни, откраднаха нашата просвета и език, като го опростачиха ", съобщи той.

За 10 септември, когато ще има нов огромен народен митинг, основателите на недоволствата от Отровното трио предложиха няколко метода за битка с провокаторите. Адвокат Николай Хаджигенов акцентира, че митингът ще е кротичък и по тази причина прикани хората да носят със себе си солети, които би трябвало да заместят бухалките, както и водни револвери. Той акцентира, че Отровното трио към този момент не приказва с полицейски началници, тъй като с тяхно разрешение подчинените им " биха като животни своя народ ". Хаджигенов напомни, че на 10 септември митингът ще стартира в 8 ч. на пл. " Независимост ".

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Сградите на Народното събрание се охраняват от стотици служители на реда.

 На 61-ия ден на митинги - архимандрит Дионисий и Николай Колев- Босия(ляво), който още веднъж разгласи гладна стачка
На 61-ия ден на митинги - архимандрит Дионисий и Николай Колев- Босия(ляво), който още веднъж разгласи гладна стачка
Снимка: Българска телеграфна агенция

И довечера протестиращите се насочиха на шествие до Орлов мост.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Протести имаше в още няколко огромни града в България. В недоволството в Русе се включиха реализатори на родопски каба гайди. В последните дни протестиращите подаряват книги на деца и възрастни, а ползата към тази тяхна самодейност става все по-голям.

Във Варна протестиращите издигнаха плакати, призоваващи към прекосяване само към машинно гласоподаване, както и обичайният девиз " Оставка ".

По-рано десетки протестиращи се събраха до летните сараи на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган в парка " Росенец ", с цел да се разгласят срещу концепцията на партията да бъде формиран експертен кабинет след оставка на държавното управление. Чрез недоволството си хората подчертаха, че техните претенции са за предварителни избори. Денят за митинг в Росенец не е определен инцидентно. Точно преди два месеца на плажа до имението съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов се опита да сложи българско знаме, само че не беше позволен от чиновници на НСО. Протестиращите прецизираха, че обмислят нов митинг в Росенец, който да бъде на 11 септември.

Междувременно ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева разгласи на партийно събитие на ГЕРБ в Ружинци, че президентът Румен Радев настройва хората едни против други в опит да печели политически дивиденти. Тя даде за образец вчерашните празнувания на Съединението на България в Пловдив, където по време на речта на кмета се чуваха крясъци " Оставка ".

" Вчера, на един от най-славните за българския дух празници, президентът, по Конституция обединител на нацията, за следващ път прикани за разцепление. Целият яд и завист, които той излъчва, се отразяват на връзките сред хората. Всеки има свое лично мнение, само че е неприемливо за държавен глава да настройва хората едни против други. Нека който има политическо упоритости да си учреди партия и да се яви на избори ", сподели още Караянчева.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пък съобщи в Ямбол, че е неуместно да се желае оставката на президента Румен Радев. За такава прикани Движение за права и свободи в първия ден от новата пленарна сесия. " Стоим зад президента, както постоянно сме го подкрепяли. Смятаме, че той извършва това, което даде обещание като претендент за президент ", сподели Нинова.

Тя добави, че левицата няма да спре да поддържа митингите, до момента в който държавното управление не подаде оставка. Тя за следващ път подсети позицията на партията си, че са за наложително машинно гласоподаване на идващите избори. " Ние декларирахме, че оставаме в този парламент единствено и само за машинно гласоподаване, като гаранция за почтени избори. Без машинно гласоподаване, рискуваме Бойко Борисов още веднъж да фалшифицира изборите ", добави тя.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР