Стотици граждани се събраха на площад Народно събрание в София

...
Стотици граждани се събраха на площад Народно събрание в София
Коментари Харесай

На похода за мир и неутралитет в страната: България трябва да бъде миротворец!

Стотици жители се събраха на площад " Народно заседание " в София в границите на самодейността " Общобългарски поход за мир и неутралитет ", която се организира по едно и също време в няколко града в страната. Пред Народното събрание придвижването бе блокирано, съобщи БНР.

С тъпани и гайди стартира довечера походът за мир и неутралитет столицата. Почти всеки участник развява българския трикольор. Паметникът на цар Освободител също е обгърнат с българското знаме.

Гражданите се афишират изрично за това, че България не би трябвало да е страна във военния спор в Украйна, да не се дава оръжие или военна помощ на Киев.

" Аз насочвам обръщение за миротворчество и България би трябвало да бъде миротворец, тя е дала християнството и на Русия, и на Украйна. Тя е майка и на Русия, и на Украйна.

И единствено една страна, която пази неутралитет, може да види обективно и да разбере двете страни на спора. Не може пристрастна към едната страна да сме и да дадем оръжие – една майка не дава оръжие на по-слабото си дете, когато двете деца се бият, тя ги разтървава. "

" Тук съм, тъй като първо съм българка и желая всички българи да сме дружно за идеята, която сега най-вече рикошира върху българския народ ", споделиха участници в демонстрацията пред Народното събрание.

6 претенции са импортирани в Народното събрание – част от тях са да се наложи мораториум за изпращане на войски, възбрана за експорт и импорт на ново оръжие, както и да се наложи мораториум за основаване на военни бази на територията на нашата страна.

Подобни демонстрации има в 11 града в страната, измежду които Бургас, Варна, Пловдив, Русе, Стара Загора.

Протестът в Стара Загора: Правителството да не прави национално изменничество

Десетки жители се събраха довечера пред постройката на Областна администрация Стара Загора на " Общобългарски поход за мир и неутралитет ", съобщи Българска телеграфна агенция.

" Днес хиляди българи от разнообразни български градове ще насочат обръщение към държавното управление на България да не прави национално изменничество ", сподели един от уредниците на събитието Мирослав Милчев. " За нас, хилядите мирни жители, даването на военнотехническа помощ, е еднакво на вкарване на България в тази война на страната на Украйна ", добави той.

Присъстващите носеха български флагове и плакати, с които приканиха за цялостен неутралитет на България поради войната в Украйна. Те обявиха, че са срещу предлагането за изпращане на оръжие за Украйна и желаеха неутралитет на страната ни във войната.

Стотици в Пловдив желаеха България да бъде медиатор в договарянията сред Украйна и Русия

Няколкостотин души, най-вече младежи и фамилии с деца, се събраха на площада до Джумая джамия в центъра на Пловдив на поход за мир и неутралитет, съобщи Българска телеграфна агенция.

Присъстващите се оповестиха срещу изпращане на военнотехническа помощ за Украйна. Те приканиха България да бъде медиатор в договарянията сред Украйна и Русия.

Хората скандираха " оставка ". Носеха плакати с надписи за мир, неутралитет, бъдеще за децата си. Протестиращите приканиха президента Румен Радев да свика народен референдум и народът да е този, който да реши дали да се изпращат оръжия.

В митинга се включиха членове и симпатизанти на партия " Възраждане ", а националният представител Елена Гунчева съобщи, че " сега, в който публично предоставим оръжия на Украйна, ставаме страна, участник във въоръжен спор ".

Протестът в Бургас: България би трябвало да резервира цялостен неутралитет

Над 100 индивида се включиха в самодейността " Общобългарски поход за мир и неутралитет " в Бургас. Те се събраха на площада пред постройката на Общината, съобщи БНР.

С развети български флагове и под звуците на патриотични песни, събралите се се оповестиха срещу намесата на страната ни в спора.

" Не сме съгласни български мъже и фамилии, татковци и синове да умират в непознати страни и за непознати дела. Аз съм срещу изпращането на оръжия. Не желая по никакъв метод страната ни да бъде забъркана, тъй като сме на една крачка от ракетата на Путин или на Зеленски ", разяснява Петя Пеева, участничка в митинга.

Протестиращите упорстват, че би трябвало да се резервира цялостен неутралитет.

" Това не е конфликт на цивилизации, ние сме християни. Тази война е към този момент 8 години и тя е действително не сред НАТО и Русия, а по-скоро сред Съединени американски щати и Русия ", разяснява Живко Георгиев.

Събралите се на площада пред Община Бургас обявиха, че не са политически обвързани и не са провежда от партия.

Походът мина умерено и не се стигна до ескалация на напрежението.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР