Стотици фосилизирани яйца на птерозавър бяха открити в изключително състояние

...
Стотици фосилизирани яйца на птерозавър бяха открити в изключително състояние
Коментари Харесай

Стотици яйца разкриват тайните на птерозаврите

Стотици фосилизирани яйца на птерозавър бяха открити в извънредно положение и разкриват непредвидени детайлности за живота на от дълго време изчезналия рептил, оповестиха китайски и бразилски учени.

215-те яйца  са извадени от триметров каменен блок и са най-голямата сбирка вкаменелости, откривана до момента. Те са открити в региона на Хами, Северозападен Китай.

Те са доста нежни и за нас беше изненадващо да намерим такова количество на едно място. Досега сме попадали на най-вече 10 петоразавърски яйца, споделя пред Франс прес палентологът Александър Келнер от бразилския Национален музей.

16 от яйцата са на добре непокътнати ембриони. Благодарение на откритието за пръв път можем да приказваме за държанието на тези същества, разяснява Келнер.

Птерозаврите са се появили преди 225 млн. години и се считат за първите гръбначни, способни да летят. Изчезват в края на Креда преди 65 млн. години.

Откритите в Китай фосили бяха наречени Hamipterus tianshanensis. Тези птерозаври са високи към 1,2 м и имат обсег на крилата до 3,5 м.

При разбора на ембрионите учените откриват, че костите на крилата са по-слабо развити от тези на краката. Това значи, че новородените са можели да вървят, само че не и да летят и са имали потребност от родителите си – това е едно от най-големите ни открития, акцентира Келнер.

Откритията ни едвам в този момент стартират, ще можем да попълним огромните празнини в познанието за другите стадии от развиването на ембрионите на типа, прибавя той.

Реплики на тези вкаменелости ще бъдат изложени от през днешния ден в Националния музей на Рио де Жанейро.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР