Стотици джихадисти от ДАЕШ (Ислямска държава), включително чуждестранни екстремисти, и

...
Стотици джихадисти от ДАЕШ (Ислямска държава), включително чуждестранни екстремисти, и
Коментари Харесай

БиБиСи гръмна: Джихадистите от ИДИЛ в Ракка сключили тайно споразумение с водената от САЩ коалиция и през октомври са...

Стотици джихадисти от ДАЕШ ( " Ислямска страна " ), в това число задгранични екстремисти, и фамилии им са съумели да избягат от сирийския град Ракка. Това е станало под погледа на водената от Съединени американски щати коалиция, която управлява града.

БиБиСи разкрива детайлности по отношение на скрито съглашение, което е довело да изтеглянето им от Ракка. То е от октомври.

Тогава нито обединението, нито Сирийските демократични сили са признали, че имат виновност за случилото се.

Британската медия пита дали това ще докара до сериозна опасност на други места по света.

Според информацията ескорт от камиони и коли е извел от града към 4000 джихадисти, дами и деца. Конвоят е бил с дължина 6-7 километра и е включвал съвсем 50 камиона, 13 рейса и повече от 100 автомобила на ДАЕШ. Евакуацията е станала в средата на октомври.

Британската медия е разпитала водачи и други лица от конвоя.

Въпреки че в съглашението било заложено единствено да си вземат персоналните оръжия, джихадистите взели всичко допустимо. Десет камиона са били натоварени с оръжия и боеприпаси.

Сирийските демократични сили са били забъркани в договорката. Не е било разрешено на чужденците да изоставен града живи, само че водачи в конвоя настояват, че е имало и задгранични джихадисти, в това число от Франция, Турция, Азербайджан, Пакистан, Йемен, Саудитска Арабия, Китай, Тунис и Египет.

По време на следствието на БиБиСи обединението е признала, че е имала роля в съглашението. На договарянията е имало западни представители, само че те не са взели " дейна роля " по време на диалозите.

Според трафиканти рухването на халифата е положително нещо за бизнеса.

Някои от тях таксували по 600 $ за пробутване на човек в Турция и най-малко 1500 $ за семейство. Мнозина от прехвърляните хора говорили на френски или британски език, имало също по този начин чеченци и узбеки.

Споразумението за стартирането на джихадистите е било за поддържане на положителни връзки сред кюрдите и арабската общественост към тях, а също по този начин и за минимизиране на жертвите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР