Стотици десни екстремисти и райхсбюргери от Германия се учат да

...
Стотици десни екстремисти и райхсбюргери от Германия се учат да
Коментари Харесай

Германски десни екстремисти се учат да стрелят в България


Стотици десни екстремисти и " райхсбюргери " от Германия се учат да стрелят с оръжие по стрелбища в страната и в чужбина. Една от дестинациите е България, споделят от Федералната работа за отбрана на конституцията.

Стрелбище в Чехия

Стотици ( " Граждани на райха " ) се образоват на стрелбища в страната и в чужбина. Това е научило предаването " Контрасти " на обществено-правната телевизия АРД. Данните са от вътрешен разбор на Службата за отбрана на конституцията (германското вътрешно разузнаване). За първи път биват представени съответни цифри: съгласно разузнаването към 350 представители на тези среди биват обучавани да стрелят с оръжие. Над 90 % от този контингент се дефинират като десни екстремисти, а останалата част са така наречените " райхсбюргери " или " самоуправляващи се ", излиза наяве още от разбора.

Освен това съгласно документа над 80% от тях членуват в партии: към eдна трета са членове на Националдемократическата партия на Германия NPD, толкоз членуват и в " Десницата ", 24% членуват в " Третия път ", а 9% в " Крило " и в " Млада опция " - младежката организация на " Алтернатива за Германия ". Сред организациите, от които идват тези хора, са " Идентитарно придвижване ", " Европейска акция ", само че и неразрешени спортни бойни клубове като " Blood and Honour " или " Combat 18 ".

" Такива хора не трябва да имат достъп до оръжие "
Редакцията предлага
Марсел Емерих, представител на Зелените в Комисията по вътрешните работи в Бундестага, подлага на критика остро обстоятелството, че даже регистрирани неонацисти могат да се учат да стрелят. " Всички познания, които екстремисти получават за боравенето с оръжие, съставляват заплаха за публичната сигурност. Такива хора не трябва да имат достъп до оръжие и изрично няма какво да търсят на стрелбището ", споделя той за предаването " Контрасти ".

В Германия всички жители имат правото да посещават стрелбища. Изключения няма - в това число за класифицираните от службите като лица с крайнодесни убеждения. Само в случай че против обещано лице има издадена възбрана за носене на оръжие, тогава стрелбата на стрелбище му е неразрешена. Проблемът се състои в това, че самите стрелбища не са задължени да правят подробен надзор, а и в практиката това е мъчно осъществимо.

Който има лично оръжие би трябвало да показа съответното позволение. Но това условие отпада, в случай че стрелбата се прави с оръжие на стрелбището. Това изключение в закона разрешава на младите членове на спортни клубове по пукотевица да упражняват без проблеми с оръжие. Тези спортни клубове няма по какъв начин да знаят дали против съответно лице има издадена възбрана за боравене с оръжие. Властите нямат право да дават тази информация на спортните клубове. А стрелбищата пък въобще не са длъжни да водят на доклад кой по кое време е стрелял там.

Последиците от това се виждат ясно в отчета на вътрешното разузнаване: 35 на 100 от посетителите на стрелбища от десноекстремистките среди не са имали право да допират огнестрелно оръжие. А близо половината - 47 % - са хора, познати на полицията. Те са регистрирани като причинители на разнообразни нарушавания и закононарушения - от втълпяване на ненавист, през присъединяване в неразрешени събирания и агитация до принуждение и даже убийства.

" Предимствата " на стрелбищата в България и другаде

Анализът на Службата за отбрана на конституцията дава съответни информации и за това в кои страни немските десни екстремисти и така наречените " райхсбюргери " се учат да стрелят: 180 души са употребявали за тази цел стрелбища в Германия, 98 в Чешката република, 40 души са стреляли в България, а други 15 лица - в Нидерландия. В документа се споделя още, че оборудванията в чужбина са желани от екстремистите, защото са отвън полезрението на контролните органи в Германия.

Освен това те оферират доста повече благоприятни условия, в сравнение с стрелбищата в Германия. Така да вземем за пример оборудванията в България, Франция, Полша и Чешката република оферират доста по-широк боеприпас от огнестрелни оръжия, а в България се предлага даже пукотевица с автоматизирано оръжие, да вземем за пример картечни револвери. Освен това пътуванията до България по предписание могат да се съчетаят и с присъединяване в обичайния " Луков марш ". Шествието, което се организира през февруари в София, е в памет на военачалник Христо Луков, прочут с поддръжката си за Холокоста по време на Втората международна война и проводник на антисемитски и ксенофобски хрумвания и настроения.

***

Вижте и това видео от нашия списък - от 2017 година:
" Внимание, нацистите са тук! "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР