Стотици членове на подкрепяната от Иран ливанска групировка Хизбула са

...
Стотици членове на подкрепяната от Иран ливанска групировка Хизбула са
Коментари Харесай

Три хиляди ранени и осем загинали от Хизбула в Ливан при експлозия на пейджърите им

Стотици членове на подкрепяната от Иран ливанска формация " Хизбула " са били ранени при детонация на пейджърите им, заяви източник от ливанската работа за сигурност пред Си Ен Ен.

По данни на иранска медия Mehr News измежду ранените в Бейрут е и посланикът на Иран в Ливан Мохтаба Амани.

Малко по-късно ливанският здравен министър Фирас Абиад заяви, че осем души са починали, а 2750 са ранени при поредност едновременни гърмежи на пейджъри по цялата територия на Ливан. По думите на министъра 200 от ранените са в сериозно положение.

Шиитското придвижване " Хизбула " съобщи, че детонациите са лишили живота на двама негови членове и на малко момиче, а стотици хора от редиците на групировката са били ранени.

На един от видеозаписите от охранителни камери се вижда по какъв начин мъж избира плодове в супермаркет, когато детонация раздира чантата му на части. Вижда се по какъв начин минувачите бягат след гърмежа, а мъжът пада на земята, като се държи за корема. Чува се и по какъв начин той стене от болежка.

Според Ройтерс детонациите са станали в южното предградие на Бейрут Дахия.

" Хакнати " пейджъри са се взривили в градовете Али ал-Нахри и Рияк в централната ливанска котловина Бекаа, което е до раняването на доста хора.

Ливанското здравно министерство прикани жителите, които имат пейджъри, да ги изхвърлят и предизвести лечебните заведения да бъдат в " нараснала подготвеност ".

Израелската войска, която води война с " Хизбула " след нападението в Газа през октомври предходната година, разгласи, че няма да разяснява случая.

Здравните служащи в цялостен Ливан бяха помолени да се явят незабавно на работа поради " огромния брой ранени, които се трансферират в лечебните заведения " след детонациите на пейджъри.

Длъжностните лица приканиха за кръводарители в очакване на още произшествия.

Междувременно израелската организация за вътрешна сигурност Шин Бет заяви, че е разкрила скрит план на " Хизбула " за убийството на някогашен почитан боен, съобщи Ройтерс, само че не назова името му. Само посочи, че е разкрила взривно устройство, прикрепено към система за отдалечено детониране посредством мобилен телефон и камера. Групировката е възнамерявала да взриви устройството от ливанска територия в околните дни.

Шин Бет добави, че плануваната офанзива е била сходна на скрит план на " Хизбула ", оголен преди година, без да даде повече детайлности.

Израелската войска оповести, че почитан боен пълководец на терористичната организация " Палестински ислямски джихад " е бил погубен през вчерашния ден при офанзива в филантропичната зона на Хан Юнис в южната част на Ивицата Газа.

Ахмед Аиш Салам Ал Хашаш е бил началник на ракетната група в региона на Рафа и е отговарял за изстрелването на ракети от зоната, обозначена като филантропична, към територията на Израел.

Армията е следила региона от въздуха преди офанзивата, с цел да сведе до най-малко риска за мирните жители.

Според здравното министерство на " Хамас " още 26 души са били убити в Ивицата Газа през последното денонощие. С тях от началото на войната броят на палестинските жертви в анклава стават общо 41 252, само че не стана ясно какъв брой от тях са бойци на " Хамас " и какъв брой са мирните жители.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР